AKTUELNO

Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnik", povodom sutrašnje posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji kaže da je politika odnosa Srbije i Rusije u pozitivnom smislu postala dosadna, jer je sve predvidivo, a odnosi su sve bolji.

- Odnosi su dobri, odlični, sve bolji i bolji. Susreti su sve češći i češći, poruke su prijateljske, nema kud više. Imamo razloga da budemo zadovoljni. Mislim da je ovo jako važan datum, mi smo zemlja koja je u političkom smislu u poslednje vreme imala malo razloga da slavi i da se raduje. Pobeda nad fašizmom je bila velika pobeda, i ona je bila zajednička, naša i ruska – rekla je Milinčić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, zahvaljujući ruskoj strani ponovo se obeležava i slavi, a postojao je i period u kojem nismo obeležavali 20. oktobar.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da su te istorijske pobede i istorijski datumi jako važni i za budućnost, jer ako bismo gledali našu istoriju poslednjih 20 godina mi bismo morali da budemo jako frustrirani, ali zato se moramo setiti tih velikih datuma i herojskih pobeda, svega onoga što je bilo ranije – kazala je Milinčić.

Kako kaže, Medvedev je predsednik Vlade i više se bavi ekonomskim temama.

- Biće tu ekonomskih dogovora i pregovora, na redu je sporazum sa Evroazijskom unjiom. Što veće tržište, što veće su šanse - navela je Milinčić.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je poseta Medvedeva važna iz tri razloga, a da je prvi od njih bilateralni odnosi.

- Dakle potvrda tih bilateralnih odnosa i skala pitanja će pokazati da su oni na najvišem mogućem nivou, i prilika da se oni prodube. Druga stvar je pitanje Kosova i Metohije. Sasvim sigurno je da će to biti tema u razgovorima i uveren sam da će ruska strana potvrditi podršku Srbiji u njenim naporima da sačuva Kosovo u Metohiju u svom sastavu i da najavi podršku jer slede neki novi pogovori – smatra Milivojević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ne može se pitanje Kosmeta rešiti bez Srbije, a onda bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Srbija tamo ima prvog saveznika, a to je Rusija, ima drugog saveznika, a to je Kina i nema razloga da Srbija menja svoju politiku i da se odrče tih savezništava. Pre tome, ova poseta će i tome biti posvećena. Treća stvar, videli smo najavu posete predsednika Vučića Moskvi, novi susret sa predsednikom Putinom, koji je vezan i za ovu temu. Ovo je neka vrsta pripreme – ocenio je Milivojević.

#Ljubinka Milinčić

#Rusija

'