AKTUELNO

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a domaćin mu je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

22:59 - Predsednik Srbije priredio je večeras svečanu večeru za Medvedeva i rusku delegaciju. Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".

- Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja - napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Time je završena jednodnevna poseta ruskog premijera Beogradu, koja je prvenstveno bila posvećena proslavi 75. godišnjice oslobođenja glavog grada u Drugom svetskom ratu.

20.13 - Intoniranjem himne Rusije i Srbije, počela je svečana akademija u centru 'Sava', kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će sutra biti upriličen vatromet u Moskvi u čast oslobođenja Beograda.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je večeras da nee smemo izneveriti grobove svojih predaka, koji su za slobodu pali.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani... Predviđeno je da se prisutnima obrate Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

19:59 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda. Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila. Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Foto: Tanjug/STR

19:33 - U čast obeležavanja Dana oslobođenja Beograda organizovan je vatromet kojem su prisustvovali predsednik Vlade Ruske Federacije i predsednik Srbije.

19:00 - Predsednik Vučić i premijer Medvedev obratili su se medijima. Medvedev je istakao da mu je čast što sa ruskim prijateljima obeležava važan dan u istoriji Srbije - 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Više o ovome pročitajte OVDE.

17:56 - Počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera. Vučić je zahvalio Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

- Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama - rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

- Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju - poručio je Vučić na ruskom jeziku.

17:41 - Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

16:37 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev obratio se na posebnoj sednici Narodne skupštine. On je čestitao građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

U obraćanju je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

- Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje - poručio je Medvedev.

14:45 - Predsednica vlade Ana Brnabić priredila je ispred Palate Srbija, svečani dočak za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ruski premijer se potom zajedno sa premijerkom Brnabić rukovao sa srpskim državnim vrhom.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

- Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu - poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

- I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije - naglasila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Medvedev je pre početka tet-a-tet sastanka sa Brnabić rekao da pamti kada je posetio Srbiju pre 10 godina i da mu je drago što je ponovo ovde.

- Ovo je prilika da ponovo razgovaramo kako se razvijaju naši odnosi. Drago mi je da se upoznam sa vama i nadam se da će današnja poseta i vaša poseta Moskvi unaprediti odnose dveju zemalja - rekao je Medvedev.

14:30 - Sve je spremno za doček premijera Rusije ispred Palate "Srbija".

13:50 – Po završetku vežbe, Medvedev se uputio ka Palati "Srbija" gde će ga svečano, uz Gardu Vojske Srbije, dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

12:30 - Medvedev prisustvuje vojnom prikazu 'Sloboda 2019'.

12:10 - Medvedev je stigao u Srbiju, a dočekala ga je premijerka Srbije Ana Brnabić.

11:45 - Sve je spremno u Batajnici za početak vojne vežbe i za doček Medvedeva.

Foto: TvPink Printscreen

11:30 - Vučićev dar za Medvedeva:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako i dolikuje dobrom domaćinu, spremio je originalni poklon za Dmitrija Medvedeva.

Vučić će premijeru Ruske Federacije darivati ikonu svetog Arhangela Mihaila, koja je urađena na dasci, tehnikom jajčana tempera. Na ikoni je predstavljen Arhangel Mihail Pobedonosac nad đavolom kako kopljem ubija zlo.

Scena je inspirisana Otkrovenjem Jovanovim a odnosi se na poslednju bitku dobra i zla kod mesta zvanog Armagedon.

11:10 - Medvedev na Tviteru najavio posetu Srbiji.

Rusija i Srbija su partneri u ekonomiji i politici, poručio je predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev uoči današnje posete Beogradu.

9:50 - Medvedev će se sastati i sa Dodikom.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u Beogradu sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovim, pre Svečane akademije povodom obležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

9:30 - Izmene saobraćaja u Beogradu, ove ulice će danas biti zatvorene.

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najpre, na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019".

Kako je najavljeno, u prikazu će učestvovati oko 2. 400 vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, te 25 aviona, uključući i sredstva koja je donirala Ruska Federacija. Popodne će u Palati Srbija srpski predsednik i ruski premijer razgovarati "tet-a-tet", a potom sledi ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, u prisustvu predsednika Vučića i premijera Ruske Federacije.

Vučić i Medvedev će se zatim obratiti javnosti.

Od 20 sati Medvedev i njegov domaćin Vučić prisustvovaće u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

#Aleksandar Vučić

#Dimitrij Medvedev

'