AKTUELNO

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a domaćin mu je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera, šef srpske države se zahvalio Medvedevu što je u Beogradu.

- Osećamo veliku čast, jer zajedno sa nama obeležavate 75 godina od oslobođenja Beograda. Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek pokazivati poštovanje za ruske i srpske heroje - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije je istakao da su odnosi Srbije i Rusije najviši do sada, te da Srbija uvek može računati na podršku Rusije. Saradnja se, kaže, razvija i putem pomoći u međunarodnim institucijama.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Hvala ruskim prijateljima što uvek imaju vremena da nas saslušaju i razumeju našu poziciju – kaže Vučić.

Govoreći o ekonomskim odnosima, ističe da trgovinska razmena iz godine u godinu raste i da, zbog velikog zalaganja Medvedeva, očekuje veću razmenu u sferi interneta, softvera i digitalizacije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U petak će, kaže, u Moskvi biti potpisan važan sporazum, a sve to znači više posla za naše ljude.

Kako kaže, za osam meseci u 2019. godini je trgovinska razmena veća za osam odsto u odnosu na 2018. godinu, a najveći izvoz je, dodaje, upravo u Rusku Federaciju.

Osvrnuo se na prikaz vojnih sposobnosti VS i ističe da je Medvedev primetio razliku u odnosu na pre nekoliko godina.

- I ja sam ponosan i razlika je kao nebo i zemlja. Zahvaljujući ruskoj pomoći mi smo sa jednog MiG-29 došli na 14 i kupili smo novih 19 helikoptera, a nismo ih kupovali četrdeset godina. Ništa ne bismo uspeli bez vaše pomoći i podrške – kaže predsednik, dodajući da vojni napredak znači sigurnost za naše ljude. Podvlači da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u svim drugim oblastima, pa i u kulturi. Kaže da su počeli prvi razgovori o izložbama u ruskim, ali i domaćim muzejima.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Brojne su sfere za saradnju, a ja sam zahvalan Rusiji jer nas tretira kao ravnopravne i kao prijatelje – zaključio je Vučić.

Osvrnuo se na prikaz vojnih sposobnosti VS i ističe da je Medvedev primetio razliku u odnosu na pre nekoliko godina.

- I ja sam ponosan i razlika je kao nebo i zemlja. Zahvaljujući ruskoj pomoći mi smo sa jednog MiG-29 došli na 14 i kupili smo novih 19 helikoptera, a nismo ih kupovali četrdeset godina. Ništa ne bismo uspeli bez vaše pomoći i podrške – kaže predsednik, dodajući da vojni napredak znači sigurnost za naše ljude.

Podvlači da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje u svim drugim oblastima, pa i u kulturi. Kaže da su počeli prvi razgovori o izložbama u ruskim, ali i domaćim muzejima.

- Brojne su sfere za saradnju, a ja sam zahvalan Rusiji jer nas tretira kao ravnopravne i kao prijatelje – zaključio je Vučić.

MEDVEDEV: Narodi su tvorci istorije, a naši narodi su pobedili fašizam! Na nama je odgovornost za očuvanje sećanja na istoriju!

Premijer Rusije Medvedev je poručio da mu je zadovoljstvo što dan provodi sa prijateljima na godišnjicu oslobođenja Beograda, te da je malo zemalja za koje može da kaže da su ruski prijatelji. Ističe da je mnogo izvrtanja istorije što ume da bude „odvratno“, a da postoje i „bele strane istorije“, a jedna od njih je oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Narodi su tvorci istorije, a naši narodi su pobedili fašizam. Na nama je odgovornost za očuvanje sećanja na istoriju i jako je važno da omladina razume koliko je vredan mir, teško izvojevan. Baš zato smo danas ovde i razmatramo naše partnerstvo, unapređujemo ga. Naš zadatak je da odnose unapređujemo i da budu maksimalno pragmatični, jer samo tako mogu da imaju budućnost – rekao je Medvedev, dodajući da prijateljstva osnovana na pragmatizmu jesu podstrek za budućnost.

Govoreći o daljoj saradnji, Medvedev kaže da se govorilo o turskom toku koji će otvoriti nova radna mesta i od kojeg će biti mnogo prihoda.

Bilo je reči, kaže, i o infrastrukturi koja je važna za ekonomiju, pa je danas potpisano mnogo važnih dokumenata za Železnicu. Centar za nauku, tehnologiju i inovaciju je, kaže, budućnost i tiče se zdravlja ljudi. - Ako mi potpisujemo ovakve sporazume, to govori o poverenju koje međusobno gajimo – kaže ruski premijer.

Ističe da Srbija postiže odlične ekonomske rezultate i stvara osnov za dalji razvoj i odlične projekte.

Ponovio je da Rusija podržava Rezoluciju 1244, da podržava srpski suverenitet i teritorijalni integritet i podržava odluke Srbije po pitanju evropskih integracija, budući da bi one bile od koristi za naš narod. On se još jednom zahvalio na pozivu da danas bude tu i zajedno sa nama proslavi godišnjicu oslobođenja Beograda.

#Aleksandar Vučić

'