AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila. Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Foto: Tanjug/STR

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede. Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina. Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Foto: Tanjug/STR

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije. Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Dimitrij Medvedev

'