AKTUELNO

Nacrt budžeta grada Beograda za narednu 2020. godinu završen je dva i po meseca ranije, od danas se nalazi na sajtu Grada Beograda i građani će do 10. novembra moći da imaju uvid u sve stavke, a moći će i da pomoću posebnog formulara daju svoje predloge, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je precizirao da će posle toga Gradsko veće videti sve te predloge i nakon sedam dana utvrditi predlog budžeta koji će biti usvojen kako zakon kaže do 30. novembra.

- Tada ćemo uraditi informator koji će imati dvadesetak strana u kome ćemo građanima tačno napisati gde se troše njihove pare, koliko ide za vrtiće, za kanalizaciju, puteve, socijalnu zaštitu, porodilje, trudnice i tako će građani prvi put, ne smo moći da učestvuju u kreiranju budžeta, već će znati tačno gde se njihov novac troši - rekao je Vesić koji je pozvao građane da se što više uključe, jer će svaki razuman predlog biti uvažen.

Vesić je istakao da je budžet planiran za 2020. godinu najveći u istoriji Beograda i iznosi 1.205.000.000 evra ili 143 milijarde dinara i veći je za 9,6 odsto u odnosu na ovu godinu jer, kako je istakao, Beograd napreduje i ima sve veće prihode.

- Najveći porast je na prihodu na dohodak građana, preko osam odsto zato što prosečna plata u Beogradu raste, bila je u aprilu 575 evra, a do kraja godine biće više od 600 evra. U Beogradu se smanjuje nezaposlenost, ona je 2013. iznosila 24 odsto, a danas je ispod 9 procenata i na osnovu toga rastu i prihodi u budžetu. Raste i prihod od poreza na imovinu, ali ne zato što će biti povećane stope poreza, one ostaju iste, već zato što svake godine izdajemo za milion kvadrata nove građevinske dozvole - rekao je Vesić.

On je istakao da će Grad sledeće godine potrošiti 18 milijardi dinara za subvencije na vrtiće što je u odnosu na 2013. godinu kada je za tu namenu trošeno 10 milijardi dinara porast od skoro 75 posto.

- Za komunalne delatnosti i razvoj lokalne zajednice sledeće godine potrošićemo skoro 20 milijardi dinara, a 2010. godine potrošeno je ispod devet milijardi dinara. U svim oblastima biće apsolutno povećanje. Za kulturu ćemo izdvojiti skoro 4 posto iz budžeta, a UNESKO, na primer, preporučuje jedan posto. Mi izdvajamo više para za kulturu od republike i ja sam ponosan na to - rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, prioritet je, ipak, izgradnja infrastrukture i Grad je sada prvi put došao u situaciju da za te namene uzima nove kredite kao što su kredit od 31 milion evra za kupovinu novih autobusa i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava.

Govoreći o završetku radova u Ulici kraljice Marije, Vesić je najavio da će saobraćaj biti pušten od 6. do 10. novembra od Ruzveltove do Starine Novaka, a 19. novembra u Ulici Džordža Vašingtona do Drinčićeve ulice, dok će do kraja godine biti gotovi i svi trotoari. Od aprila sledeće godine nastavljaju se radovi od Drinčićeve do Ulice Džordža Vašingtona i Cara Dušana i do krajaavgusta će biti zavren i taj drugi deo te će sva četiri bulevara biti kompletirana.

- Zadovoljan sam što imamo dovoljno novca da sređujemo naš grad, jer je naš posao da ovaj grad konačno uredimo, ali i rešimo dugogodišnje probleme koje pre nas niko nije imao volje da reši - zaključio je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

#Goran Vesić

'