AKTUELNO

Još se ne zna da li će biti i parlamentarnih izbora.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će premijer Aleksandar Vučić za nekoliko dana doneti odluku da li će biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori i da će tu odluku izložiti predsedniku Tomislavu Nikoliću.

-Odluku će doneti Vučić kao premijer, koji će izložiti predsedniku Republike i ja ću znati za tu odluku - rekla je Gojković.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će sledeće sedmice sesti za sto zajedno sa Vučićem i Nikolićem kako bi se utvrdilo kada ćemo na glasanje i da li ćemo glasati samo za predsednika ili i za novi sastav skupštine. Na konstataciju da se 31. maja završava petogodišnji mandat predsednika Nikolića i da računica kaže da Gojković mora da raspiše predsedničke izbore do 3. marta, Gojković dodaje da još nije doneta odluka o datumu predsedničkih izbora. Kako kaže, sačekali su da većina stranaka kaže ko će biti kandidati na predsedničkim izborima.

-Premijer Vučić je nedavno najavio mogućnost da budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori i treba sačekati još nekoliko dana. Da čujemo sve politički važne činioce i stranke i lidere i da se odluči na koje izbore će se ići - dodala je Gojković.

Ona kaže da se razmatraju svi aspekti koji bi mogli da izazovu raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, na primer da li stranke uz SNS koje podrzavaju Vučića dele takvo mišljenje, kakvo je mišljenje opozicije...

-Sve su to ozbiljni činioci, treba saslušati mišljenje građana i javnog mnjenja šta oni misle, uz poštovanje ustova i zakona biće poštovani svi rokovi i doneću odluku o raspisivanju izbora - navela je predsednica parlamenta.

Po zakonu ona raspisuje predsedničke, a predsednik Republike parlamentarne izbore, na predlog vlade odnosno premijera.

-Sve je u rukama premijera Vučića... Imamo nekoliko dana da se sagleda čitava ta situacija, najvažnije je da da vidimo sve kalkulacije - kaže Gojković na pitanje da li će biti i parlamentarnih izbora.

S.A.

#Izbori

#Maja Gojković

#Predsednički izbori

#Skupština Srbije

#parlament

'