AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je u intervjuu za Alo.rs da je naoružavanje Srbije stvar koja se tiče samo naše države, a predstavlja pretnju samo za one koji žele da nas napadnu.

Dačić je otkrio i da li Srbija ima alternativu zapadnom svetu i šta nas očekuje u narednom periodu u vezi sa kosovskim pitanjem.

- Ovde se organizuje vojna vežba. Kupovina naoružanja je naša stvar. To nikoga ne treba da interesuje. Srbija vodi politiku vojne neutralnosti - rekao je Dačić, i dodao:

- Druge zemlje u našem regionu se takođe naoružavaju od strane SAD. Naoružanje nam je potrebno jer garantuje stabilnost naše zemlje. Zato našeg naoružavanja ne treba niko da se plaši, to su odbrambeni mehanizmi.

Dačić je rekao da S-400 služi da se odbrani od vazdušnih napada, i da to treba da brine samo one što žele da nas napadnu.

Na pitanje da li imamo alternativu ukoliko EU ne bude želela Srbiju, Dačić je rekao da je njegov stav da je u redu ukoliko žele da nas prime u EU, a da  je, dodaje, takođe u redu ukoliko ne žele.

- Interes EU je da nas primi i kad-tad će oni to shvatiti. Samo se plašim da oni nisu baš toliko inteligentni da to tako brzo shvate - rekao je Dačić.

Na pitanje o situaciji na Kosovu i pritiscima na Srbiju da prestane da lobira za povlačenje priznanja, ministar je odgovorio da ih stalno pritiskaju da prestanu da lobiraju za povlačenje priznanja, ali, dodaje, to je apsolutno neprihvatljivo.

- Videćete, biće još zemalja koje će povući priznanje. Ne smem da ih otkrijem jer će Albanci odmah poslati delegaciju - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#oružje

'