AKTUELNO

Potpredsednik glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić rekao je da je ta stranka za 11 godina prerasla u pravi pokret narodne bune protiv onih koji su zemlju razorili prethodnih decenija.

-Bune protiv onih koji su do 2012. godine ugasili 4.000 fabrika u Srbiji, doveli do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, odnosno nisu reagovali na to na adekvatan način, nisu učinili sve što je trbalo da bi se to sprečilo...bune protiv onih koji su institucije ove zemlje tajkunizovali - rekao je Đurić za Pink.

Kako je naglasio, SNS je za 11 godina postojanja uspela da zaustavi procese razaranja Srbije i istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo ciklus reformi koji je rezultatirao oporavkom ekonomije, smanjenjem stope nezaposlenosti, zaustavljanjem pada bruto društvenog proizvoda.

Naglašava i da još ima puno toga da se uradi i ispravi i istakao da će SNS sasvim sigurno puno toga u budućnosti menjati i, zajedno sa građanima, praviti planove kako da Srbija još brže i bolje ide napred.

-Ako želimo da zaista budemo uspešno društvo, da budemo konkurentni u odnosu na zapadnoevropske i druge bogate države koje odvlače stanovništvo iz ovog regiona, moraćemo još brže da se menjamo i efikasnije i energičnije da radimo - zaključio je Đurić.

Tužilac Hodža umešan u prikrivanje ubistva

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Đurić kaže da je pozicija Srbije danas bolja, pa samim tim raste i nervoza Prištine. Tenzije Albanaca povećavaju i, kako kaže, unutrašnji razlozi pa tako i nerazjašnjeno ubistvo aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija.

Direktor Kancelarije za KiM izjavio je da je tužilac iz Prištine Sulj Hodža, koji je učestvovao u najvećem broju hapšenja i zatvaranja Srba, umešan i u prikrivanje ovog zločina koji se desio u zatvoru u Prizrenu.

On je podsetio da je Dehari preminuo pre tri godine u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a da je ekspertiza iz švajcarske pokazala da nije reč o samoubistvo, kako su prištinske vlasti tvrdile.

Đurić je rekao da je švajcarska ekspertiza došla do zaključka da ne samo da to nije bio nesrećan slučaj, nego da je vrlo verovatno da su lokalni organi, uključujući tužilaštvo, bili uključeni u zataškavanje tog slučaja.

Predsednik Kancelarije za KiM je naveo da je tužilac u Specijalnom tužilaštvu u Prištini Sulj Hodža, po otužbama koje dolaze na njegov račun iz Prištine, uečstvovao u prikrivanju toga, i dodao da je reč o čoveku koji je najviše Srba optuživao za različite stvari i zbog koga se i danas u pritvoru nalaze mnogi Srbi.

-Sada se, na osnovu stranih ekspertiza ispostavlja da je učestvovao u nameštanju prikaza smrti Astrita Deharija. To govori o nekvalitetu i neozbiljnosti prištinskih pravosudnih institucija - rekao je Đurić.

Kako ocenjuje, na KiM ne postoji ozbiljan pravosudni sistem i dodao je da su najprofesionalnije sudije na tom prostoru srpske sudije.

-Te sudije i tužioci uglavnom rade u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici gde Srbi čine većinu, ali mimo toga, veoma mali broj je profesionalnih sudija i uglavnom su to ljudi koji su do 1999. godine bili u pravosudnim organima terorističke OVK ili se krili po šumama, glumili neke paralelne institucije i oni su danas potpuno u funkciji politike ratnih komandanata OVK - rekao je Đurić.

Zato, kako dodaje, ne treba da nas čudi kad se pojave ovakve činjenice o ljudima kao što je Hodža.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, Đurić je rekao da kada se pomisli da nema ekstremnijih političara u Prištini pokaže se da ih ima.

Kako je ocenio, lider Samoopredeljenja je političar ekstrema i opasnost za čitav region, da se radi o ličnosti koja i ne iznosi neki politički ili ekonomski program već se samo bavi Srbima i kako ih proterati i kako "isterati" Srbiju sa KiM, sa glavnom metom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-Isključiva tema kojom se bavi su Srbi i kako potisnuti Srbiju sa KiM, a Vučić mu je nacrtan kao glavna meta, kao neko ko je glavni protivnik separatističkog scenarija stvaranja nezavisnog Kosova - rekao je Đurić.

Naveo je da Kurti otvoreno negativno priča protiv svih dobrih inicijativa koje treba da izgrade mostove saradnje u regionu i pokazuje da uopšte ne želi nikakav razgovor sa Beogradom.

#Marko Đurić

#SNS

'