AKTUELNO

U Zagrebu se od 19. do 21. novembra održava Kongres Evropske narodne partije, a organizatori očekuju i učešće Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke, koja je pridruženi član ove političke organizacije.

Na listi govornika, objavljenoj na zvaničnoj mobilnoj aplikaciji zagrebačkog Kongresa EPP, kako prenosi Tanjug, nalazi se i Vučić, čije je obraćanje planirano za 20. novembar.

Oko toga je u četvrtak nastala pometnja u Zagrebu, jer su neki mediji objavili da će se Vučić, čiji dolazak u Zagreb inače još nije potvrđen, obratiti u Hrvatskom saboru, pa je reagovao i hrvatski premijer Andrej Plenković, lider HDZ, koja je domaćin skupa:

- To nije tačno. Politička skupština EPP koja se prvi dan održava u Saboru, "niži" je sastanak od Kongresa, koji će biti u dvorani "Arena" u "Zagrebu". Ne treba praviti dramu oko dolaska Vučića. On je pozvan i ako želi da dođe, neka dođe - kazao je Plenković nakon što mu je nekoliko saborskih poslanika krajnje desnice postavilo pitanje "zašto Vučić u Zagrebu".

Hrvatski premijer je rekao da ne treba praviti nikakve mistifikacije i da će srpskog predsednika videti već u petak, u Ženevi, gde će zajedno učestvovati na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu, Svetskog ekonomskog foruma.Vučić je sinoć u Ženevi izjavio da još ne zna da li će otputovati u Zagreb na Kongres EPP.

- Moji saradnici strateški to planiraju, ali sad ne mogu da kažem - rekao je predsednik za TV Pink.On je dodao da histerija koja je nastala u delu hrvatske javnosti zbog njegovog mogućeg dolaska, posebno, kako kaže, kod onog njenog dela koji nikad nije bio naklonjen regionalnoj saradnji i dobrim odnosima Srbije i Hrvatske, može ponekad i da prija, "jer to znači da dobro radite za Srbiju i svoj narod".

- Ne mogu da govorim o Plenkoviću, Grabar Kitarovićevoj i drugim normalnim ljudima u Hrvatskoj, ali postoji kod nekih ljudi stalna potreba i želja da Srbija bude unižena i slabija, pošto to nije. Srbija je sve snažnija i u ekonomskom pogledu i u pogledu političkog imidža i političkih kontakata. Onda ja to dobro razumem. Vučić je taj koji je kriv i treba osuti drvlje i kamenje po njemu - istakao je šef države.

Na Kongresu EPP očekuje se oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, a očekuje se dolazak Ursule fon der Lajen, Angele Merkel, Donalda Tuska, Žan-Kloda Junkera, Dejvida Mekalistera, Silvija Belruskonija... SNS je postao pridruženi član EPP u novembru 2016, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

SA MAKRONOM SLEDEĆE NEDELJE

Nakon skupa u Ženevi - gde su na marginama mogući susreti sa novim šefom evropske diplomatije Đozepom Borelom, osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom i albanskim premijerom Edijem Ramom - Vučić će u subotu, sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim prisustvovati svečanom puštanju saobraćaja na deonici puta Istočnog kraka Koridora 10. Za vikend će biti u Ohridu, na sastanku lidera Zapadnog Balkana, a sledeće nedelje u Francuskoj, na Drugom pariskom mirovnom forumu, gde će se sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

#Kongres Evropske narodne partije

#Sabor

'