AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama sastali su se večeras u Ohridu kako bi nastavili razgovore o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

U Novom Sadu, pre mesec dana dogovorena je konkretizacija incijative koja treba da ojača privrede tri zemlje i poveća njihovu atraktivnost za investitore.

Najavljeno je da bi već u Ohridu mogle biti dogovorene konkretne mere za realizaciju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Trilateralni sastanak predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije biće nastavljen sutra ujutro, nakon čega će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

Posle ovih sastanaka, Vučić, Zaev i Rama obratiće se predstavnicima medija.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Liderima tri zemlje trebalo bi da se pridruže i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kako je ranije rečeno u Zvizdićevom kabinetu, dok će Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Učešće takozvanog Kosova, na kojem insistira Albanija, do sada nije potvrđeno.

Vučić, od koga je i potekla ova ideja, rekao je da će na Ohridu biti u prilici da prvi put naprave Akcioni plan, čiji predlog je već poslao Zaevu i Rami.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Možda smo mi sa Balkana malo gluplji, ali baš toliko glupi nismo. Sve smo shvatili i sad gledamo šta možemo da uradimo za sebe i svoj narod - rekao je nedavno Vučić posle sastanka lidera Zapadnog Balkana i Federike Mogerini u Briselu i posle odluke Evropskog saveta da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako je bilo očekivano da je to prakticno "gotova stvar".

Vučić je rekao da je za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu, te da bi u inicijativi za povezivanje šest zapadnobalkanskih ekonomija želeo da vidi i Prištinu i Podgoricu i Sarajevo.

#Aleksandar Vučić

#Edi Rama

#Makedonija

#Ohrid

#Zoran Zaev

'