AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da moderna Evropa decenijama nije bila svedok rasističke i šovinističke političke prakse kakva se danas sprovodi na samoproglašenom Kosovu, jer je Srbima brutalno oduzeto pravo glasa, čime su, kako kaže, albanski separatisti ozvaničili aparthejd u našoj južnoj pokrajini.

- Interno raseljenim Srbima ne samo da je onemogućeno da žive na svojim vekovnim ognjištima, već im je uskraćeno pravo da na bilo koji način izraze svoju političku volju - ukazao je Đurić u saopštenju.

On ističe da su srpski glasovi iz centralne Srbije, bez ikakvog smislenog objašnjenja, poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije i zvanično politički tretirano kao neopozivo.

- Srpski glasovi su najpre bili kužni, a danas je odlučeno da naprosto ne postoje, i tako su proterani Srbi izbrisani kao ljudska bića iz političke stvarnosti - navodi Đurić.

On poručuje da će ovaj anticivilizacijski postupak Prištine ostati zabeležen u evropskoj političkoj istoriji kao jedan od njenih najsramnijih trenutaka, i krajnje je vreme da zapadne "lučonoše demokratije" preduzmu nešto kako bi ovo varvarstvo bilo obuzdano.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPP) naložio je ranije danas Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Glasovi iz Srbije izbačeni su na zahtev koalicije NISMA - Alijansa Novo Kosovo. Nezadovoljne strane imaju pravo da se šale Vrhovnom sudu u roku od 24 časa, koji potom ima 72 sata da donese odluku o žallbama, preneo je Kosovo onlajn.

#Marko Đurić

'