AKTUELNO

Posle sastanka u Beogradu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ocenili su da zahtev za reviziju nanosi štetu odnosima u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju zahteva za reviziju.

- Ovim zahtevom odnosi Srbije i BiH su vraćeni 22 godine unazad i ono malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo i mnogo razgovora u pravcu uspostavljanja pomirenja, danas je jasno da toga nema - rekao je premijer.

Očigledno je da neki ljudi žive od prošlosti, a na sreću to nije slučaj sa Srbijom, rekao je Vučić i dodao da više ne možemo da govorimo o izgradnji velikog povrenja, već samo o očuvanju mira i stabilnosti.

Foto: Tanjug

- Naš je posao da zaštitimo svoj narod, da pobedimo, odnosno da  odgovorimo na tužbu i da ona ne urodi plodom. Srbija će uvek poštovati integritet Bosne i Hercegovine, kao što poštuje i RS, ali ponižavanje Srbije nećemo dozvoliti - poručio je Vučić i dodao da je protraćeno puno vremena.

Nemamo pravo, istakao je, da dozvolimo ponižavanje Srbije, a cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti.

Premijer Srbije je rekao da ni sada od međunarodne zajednice ne očekuje da reaguje na pokretanje inicijative o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, niti da kaže ko je krivac za izazvanu situaciju u regionu.

Vučić je rekao da nije očekivao takav potez Izetbegovića, ocenjujući da on narušava odnose u regionu, te da ne donosi ništa dobro ni Srbima, ni Bošnjacima.

Premijer Srbije je podsetio da je su on i predsednik Srbije "bezbroj" puta insistirali da se sve nesuglasice ostave po strani i da se stvarno razgovara sa Bošnjacima.

- Ali, kada napadnete šefa jedne države, brutalno, fizički, a da vam odgovor bude da žrtva iz Aušvica ne može da bude odgovorna za napad na svog zlotvora... Ja nisam nikada nikoga ni mučio, niti sam bio u Aušvicu, bilo kojem Aušvicu, niti bilo šta uradio da bi imao pravo bilo ko da nas napada - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je nakon sastanka u Vili Mir rekao da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez da destabilizuju BiH i odnose u njoj.

- Neizvesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH - rekao je Nikolić.

Republika Srpska i Srbi dočekali su da posle toliko godina jedan član Predsedništva BiH pokreće reviziju i donosi odluku za koju je nebitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti, već šta mu je bio cilj, naveo je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da se ne zna kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom posle takvog poteza, sa kojim se, evidentno, ne slažu ni predstavnici sprkog i hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Foto: Tanjug

Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedan isti narod, oni će imati podršku u RS, i u svemu što rade na osnovu Ustava i zakona. Srbija neće podržati ničije neustavne i nezakonite mer, podvukao je Nikolić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je krah pomirenja u Bosni i Hercegovini evidentan i da su propali napori međunarodne zajednice

- Inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid je akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima - istakao je Dodik i dodao da član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svetlo" Bosni i Hercegovini.

Žele da vrte priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni desio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svetlo kada je reč o BiH, rekao je Dodik.

Za Srbiju je najvažnije da su predsednik Srbije i on "bezbroj" puta insistirali da se sve nesuglasice ostave po strani i da se stvarno razgovara sa Bošnjacima.

On je uveren da će Međunarodni sud odbiti zahtev za reviziju, navodeći da je problem to što neko želi u ime drugih da odlučuje u BiH. Dodik je rekao da se radi o razuzdanom nacionalizmu Bošnjaka i Bosni i Hercegovini.

- Bosna i Hercegovina kako je zamišljena ne funkcioniše - ocenio je Dodik i dodao da Bakir Izetbegović ne predstavlja BiH i da je revizija stvar samo pet kantona i ništa više. Nisam pobolrnik BiH i mislim da je ona neuspešna, ocenio je Dodik.

Foto: Tanjug

Ivanić je već uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim je osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije, jer o tome ne postoji odluka institucija BiH, a predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je sve strane u BiH na smirivanje tenzija.

- Ne brine me sama revizija, ona je potpuno pravno neutemeljena, ali je ova tužba razgolitila odnose u BiH. Onaj ko je srušio najviše u BiH daje sebi za pravo da povlači određene poteze - naveo je Ivanić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se ruše institucije u Bosni i Hercegovini.

- Krajnje je vreme da garanti Dejtona jasno kažu da se ovim ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi već Bošnjaci i ako takvog stava ne bude međunarodna zajednica samo produbljuje krizu - rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da će predstavnici srpskog naroda u BiH nastaviti dnevnu komunikaciju sa Beogradom i zajednički povlačiti poteze i dodao da su svi argumenti na našoj strani.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#Mladen Ivanić

#Sastanak

#Tomislav Nikolić

'