AKTUELNO

Fatima Ljimaja je Haški tribunal dva puta teretio za ratne zločine.

Udruženje "Kosmetske žrtve" izrazilo je oštar protest zbog toga što je Centralna,izborna komisija na KiM poništila glasove iz Srbije, ističući da je to učinjeno kako bi Fatmir Ljimaj, lider Socijaldemokratske inicijative, prošao cenzus i stekao imunitet suočen sa optužbama za ratne zločine.

To udruženje je u sinoćnjem saopštenju naglasilo da je Ljimaj kao dokazani ratni zločinac i jedan od vođa OVK samo na taj način mogao da stekne imunitet kako bi se zaštitio od odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, Romima, Muslimanima, Gorancima i Albancima.

- Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji poseduje video kasete koje dokazuju da je Fatmir Ljimaj bio komandant logora Likovac, Lapušnik u Drenici, gde su držani kidnapovani rudari kopa "Belaćevac", navodi se u saopštenju.

Tereti se za ratne zločine

Fatmir Ljima je bivši oficir takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, albanski političar na Kosovu i Metohiji, funkcioner Demokratske partije Kosova i jedan od njenih osnivača. Haški tribunal ga je optužio za zločine protiv čovečnosti, nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva nad Srba i Albanaca u logoru Lapušnik kod Glogovca u ljeto 1998. Uhapšen je 18. februara 2003. u Republici Sloveniji, a 4. marta 2003. je izručen Tribunalu u Hagu. Suđenje mu je počelo 15. novembra 2004.

Izborni panel za žalbe i predstavke naložio je CIK-u na KiM da ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije. Glasovi iz Srbije izbačeni su na zahtev koalicije NISMA - Alijansa Novo Kosovo Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija.

Nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu u roku od 24 časa, koji potom ima 72 sata da donese odluku o žallbama, javilo je ranije danas

#Izbori

#Kosovo i Metohija

#varanje

'