AKTUELNO

Povodom inicijative predsednika Srbije, koji će na sastanku sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom, zatražiti podršku za "mali šengen", istoričar Nemanja Starović izjavio je za NOVO JUTRO televizije Pink da će ova inicijativa Vučića sigurno dobiti podršku Francuske.

Starović je podsetio da je predsednik Vučić još kada je predsednik Vlade Srbije 2014. godine, izneo inicijativu za zajednički ekonomski prostor Zapadnog Balkana.

- Mnogi to tada nisu razumeli, a tek sada kada su shvatili da im proces ulaska u EU ne ide baš kako su se nadali, vraćaju se toj Vučićevoj inicijativi i sada je podržavaju – rekao je Starović, i dodao:

- Kada govorimo o “malom šengenu” mislim da moramo govoriti jezikom brojki, a one su itekako egzaktne.

Starović je istakao da naša trgovinska razmena sa Severnom Makedonijom danas iznosi oko 850 miliona evra godišnje, sa Albanijom oko 180 miliona evra, i kako dodaje i u jednom i u drugom slučaju naš izvoz iznosi oko tri četvrtine te trgovinske razmene.

Foto: TV Pink Printscreen

- Potencijali su daleko veći, mi ne samo da gubimo stotine milione evra. Neophodno je postići slobodan protok i ljudi i kapitala i usluga. Da stvorimo okruženje koje će motivisati i strane investiture – rekao je Starović, i dodao da je ovo igra u kojoj bi svi bili na dobitku.

Kako kaže, jako je dobro što je Makron to prepoznao i dodaje da očekuje jasnu i nedvosmislenu podršku i iz Nemačke i iz Italije.

- Ideja jeste to da realizujemo sve one neiskorišćene unutrašnje potencijale koje region ima – rekao je Starović.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, istakao je da su ovo dobri dani za Srbiju i da imamo odličnu dimaniku međunarodnih odnosa, kako predsednika Vučića, tako i cele Vlade, i podsetio da je odllična vest to što je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Veoma važna vest, takođe je i “mini šengen”, mogućnost da se stvaraju olakšice za razvoj dalje ekonomske saradnje, kao i da se uštedi mnogo novca i vremena – rekao je Miletić.

Kako kaže, smatra da će stvaranje “mini šengena” naići na Makronovo odobravanje, i dodaje da ukoliko želite da uđete u jedan kompleksan sistem kao što je EU, vrlo je važno pokazati da plivate dobro i u jednom manje kompleksnom sistemu.

- Ako neko može da ima korist od ovakvog jednog projekta, mislim da je to Srbija. To je prosto kao jedan trening. Kao priprema za veći sistem. Ovo je dobra trening sala za nas i način da bolje razumemo šta sve podrazumeva evropska integracija – rekao je Miletić.

Kako kaže, smatra da Srbija ima dovoljno znanja i umeća da može da se nosi sa zemljama Zapadnog Balkana, i dodaje da ukoliko to može, moćiće  da uđe i u mnogo ozbiljnije zahvate.

#Novo jutro

'