AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvao se hitnom sastanku na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, posle kog je izjavio da je rezultat ovog susreta bio da Evropa želi da ima najznačajniju ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, ali da nije došlo do "dubinskog" sastanka.

Ovom sastanku pored predsednika Srbije prisustvovao je i politički predstavnik Albanaca sa Kosova Hašim Tači.

Nakon sastanka, Vučić je istakao da je razgovor bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski.

- Sigurno je da Evropa želi jasnu ulogu u daljem dijalogu Beogradu i Prištine – rekao je Vučić, ističući da je stav Srbije i dalje da prvo moraju da ukinu takse, pa da tek onda može doći do nastavka dijaloga.

- Nastavak dijaloga kada ukinu takse! Tek tada možemo da sednemo za sto - rekao je Vučić.

Kako kaže, bio je veoma realističan i pomalo pesimističan, ali i potpuno iskren.

- Nije bilo dubinskog sastanka, niti je to moguće rešiti na ovakav način - rekao je Vučić, i dodao da je Tači govorio kako će da formiraju vladu početkom decembra, kao i da je on ponovio da neće.

- Onda se Tači sam složio sa tim – kazao je Vučić.

U kontekstu „Malog šengena“, Vučić je rekao da njemu nisu preči albanski proizvođači, već kako kaže, sprski.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Slovenijom. Ja o tome ne pričam nigde. Srpski političari, sem onih u opoziciji, to razumeju. Prodavaćemo sve što napravimo mnogo više svima drugima – kazao je predsednik Vučić kometarišući rezultate dvodnevnog sastanaka u Ohridu gde je dogovoren „Mali šengen“, koji podrazumeva slobodan protok ljudi i robe u regionu.

- Nama treba otvoreno tržište, jer želimo da budemo najjači. Zbog čega ne bi mogli da imamo brze trake za kamione i da bi se roba brže prevozila? Ne razumem šta je u pitanju i šta zameraju – pitao se predsednik Vučić nakon kritika opozcije na račun „Malog šengena“.

Marnika Tepić, narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde, optužila je predsednika da je neposredno pre gostovanja u "Upitniku" razgovarao sa direktorom GIM koji se povezuje sa Krušikom.

Predsednik Vučić je istakao da nije razgovarao sa tim čovekom.

- To su bedni lažovi. Imam jedan telefon i to može da se proveri – kazao je predsednik Vučić za Pink, i dodao:

- Jedan razgovor da sam imao sa tim čovekom znalo bi se. To može lako da se proveri.

#Aleksandar Vučić

'