AKTUELNO

Sagovornci Pink televizije ocenili su da je cilj francuskog predsednika da se nametne kao lider u Evropi, zbog toga ga zanima i situcaija na Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se odazvao hitnom sastanku na koji ga je pozvao predsednik Francuske Emanuel Makron. Sastanku je takođe prisustvovao i kosovski predsednik Hašim Tači. 

Predsednik Vučić je nakon sastanka za medije rekao da Fransuska i njen predsednik Srbiju doživljavaju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbednosti, i da joj, kao najvećoj i najznačajnijoj zemlji Zapadnog Balkana, pridaje poseban značaj u evropskim integracijama.

Saša Adamović, istoričar, za Novo jutro Pink televizije ovaj susret ocenjuje kao značajan, ali takođe ističe da francuski predsednik već neko vreme pokušava da se nametne kao lider u evropi. 

Adamović je podsetio da je trenutno stanje u EU vrlo napeto i podsetio da se u ovoj instituciji očekuju značajne promene.

- U poslednje vreme Makron pokušava da se nametne kao vodeća ličnost pre svega EU. Sve se to dešva u situaciji kada se iz te EU očekuje da izađe Velika Britanija i kada kancelarka Angela Merkel već treba da razmišlja o svom politčkom penzionisanju. Sasvim je evidentno da je EU u ozbiljnoj krizi. Francuski predsednik pokušava u svemu tome da se nametne kao novi lider – kaže Adamović, smatrajući i da njegov potez da blokira pristupne pregovore za Severnu Makedoniju i Albaniju zapravo posledica svega što se dešava u EU.

Adamović takođe ocenjuje da se izlazak Velike Bitanije iz EU potcenjuje zbog njene ekonomske snage. Kako objašnajva njeno isključenje iz ove organizacije biće veliki udarac na ostale članice.

- Isključenje Velike Britanije imaće posledice na ostale članice, jer to je jedna ekonomski, jaka zemlja čije isključenje će osetiti i ostale zemlje koje su deo,ove institucije – ocenjuje on.

Adamović se slaže se sa stavom Makrona da je stari, svetski poredak propao, ali i ocenio da to ne znači da će  buduća delovanja francuskog predsednika biti dobra.

- To ne znači da neko ko je dao dobru dijagnozu, može da da dobre lekove. Mislim da,njegova rešenja za budućnost EU i ovog regiona su pogrešni, pogovoto ideja da je potrebno još više evropskog suvereniteta – kazao je Adamanović.

Vasilije Papović, zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo", kazao je da je inicijativa lidera ovog reginoa oko uspostavljanja “Malog šengena” dobro, ali da je važno da je prihvate svi u ovom delu evrope, misleći pre svega na Kosovo.

- Priču “Malog šengena” treba gledati šire. U Prištini ne prate akuelne tokove, nemaju odgovor na ovu inicijativu, već se vraćaju na ono staro oko priznanja. Ne razumem šta oni ima da priznaju Srbiju kao državu? Srbija je međunarodno priznata zemlja. Oni što oni nude su deplasirano, jer sve stoji u sporazumima koje nisu ispunili – kazao je Papović.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

#Francuska

#Kosovo

#Srbija

'