AKTUELNO

Francuska, na čelu sa Emanuelom Makronom, preuzima lidersku poziciju u Evropskoj uniji što, kako navode sagovornici Pinka, potvrđuje i opredeljenost Pariza da se direktnije uključi u dijalog Beograda i Prištine.

Komentarišući potez Makrona, koji je u utorak, 12. novembra iznenada pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija na sastanak, Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost je ocenio da je jasno,da je prvi čovek Francuske rešio da preuzme inicijativu kada je reč o EU.

- Pariz želi da bude spoljni motor evropske politike za razliku od Nemačke koja je ekonomski lider. Francuksa je stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta i nuklearna sila. Francuska ima mogućnost da igra ozbiljnu i važnu ulogu kada je reč o spoljnoj politici u ime EU – naveo je Rajić.

Prema njegovim rečima, reč je o staroj državi koja ima ozbiljno iskustvo kada je reč,o upravljanju teritorijama. 

- Oni danas imaju važan, čak nekad i presudan uticaj kada je reč o frankofonoj zoni,u Africi. Imaju neke teritorije u Latinskoj Americi i Bliskom Istoku na kojima,imaju jak uticaj – dodao je Rajić.

Kako je istakao, Francuska, na čelu sa Makronom, je rešena da uzme nešto ozbiljnu,ulogu, posebno kada je reč o tom zagraničnom pojasu EU.

Rajić je uveren da će Makron biti lider EU i da će obeležiti narednu deceniju.

Foto: TV Pink Printscreen

Profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije, Američkog univerziteta u,Ujedinjenim Arapskim Emiratim Duško Tomić navodi da Vučić vodi realnu politiku.

- Najbolji indikator toga je stav Edija Rame koji je jasno i nedvosmisleno rekaoda je trenutka politika establišmenta na Kosovu potpuno protivna interesimaAlbanije – naveo je Tomić.

Kako je dodao,politika Kosova je protivna interesima Albanije jer Albanija teži nekoj vrsti ekonomskih integracija.

Tomić je ocenio da nama u ovom trenutku vreme ne može biti ključni faktor.

- Kod Srba to mora biti sad i odmah. Sada treba da naučimo lekcije koje nismosavladali u prošlosti. Moramo biti krajnje strpljivi i odmereni – istakao je Tomić.

#Emanuel Makron

#Francuska

'