AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji postoji kontinuirana politička kriza, koja ni ovim izborima neće biti razrešena, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun i ocenio da za nas takva situacija nije dobra, jer ne vodi nastavku pregovora sa Prištinom .

- Mi želimo da se stvore uslovi za nastavak razgovora, da dođe do razgovora i da se pregovora o jednom mirnom kompromisnom rešenju. Kada se razgovara onda je i manje nasilja. Razgovor sa predstavnicima Prištine su možda i najbolji način da se umanji ekstremizam prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - zaključio je Drecun.

Drecun podseća da se nakon izbora koji su na KiM održani 6. oktobra, odnosno prebrojavanja glasova otvoren značajan prostor za manipulaciju koji se, navodi, evidentno dešava.

Prema njegovim rečima, prvo je to bio udar na Srpsku listu i glasove Srba, pogotovo iz centralne Srbije, čime je pokušano da se umanje glasovi za tu listu.

- Kada to nije prošlo, sada vidimo međualbansku kombinatoriku gde se pokušava u startu onemogućiti većina između pokreta Samoopredeljenja i Demokratskog saveza za Kosovo i pokušaj da se ugura koalicija NISMA, u kojoj je Bedžet Pacoli i to će se nastaviti - kazao je Drecun.

Navodi da ostaje da se vidi kakav će biti rezultat i dodaje da nema nikakve dileme da u svemu tome i neki strani centri moći sada učestvuju.

On podseća da po takozvanom ustavu na Kosovu, onaj ko je dobio najviše glasova mora da da premijera, ali kaže da ako se to ne desi i pokret Samoopredeljenja, odnosno Aljbin Kurti ne bude mogao da napravi većinu, onda će se ići na nove izbore, jer druge stranke ne mogu po zakonu da formiraju većinu.

- Dakle, i dalje je veoma neizvesna situacija. Mislim da se primećuje intenzivno delovanje i SAD i nekih drugih zapadnih diplomata, što pokazuje da su oni itekako zainteresovani da učestvuju u formiranju te nove izvršne vlasti - dodaje Drecun.

Komentarišući kako se takva politička situacija na KiM može odraziti na eventualni nastavak pregovora Beograda i Prištine, Drecun kaže da je taj dijalog već dugo vremena potpuno blokiran i podseća da je tako zbog toga što je Priština jednostranim potezima stvorila nepremostive prepreke.

Kako kaže, sada se čeka da se formira nova izvršna vlast koja bi bila u političkom smislu racionalna i ponašala se na predvidiv način, odnosno na način koji bi otvorio mogućnost za nastavak razgovora između Beograda i Prištine.

- Zato smo i zainteresovani da vidimo ko će formirati tu novu izvršnu vlast, da vidimo kakvi su stavovi tih stranaka, ali nismo ohrabreni stavovima ni Kurtija, ni Demokratskog saveza Kosova. Čekamo da vidimo i kakva će biti uloga Hašima Tačija u budućem periodu, na kom će on mestu biti - navodi Drecun.

Dodaje i da je evidentno da SAD žele da se razgovori nastave i da veoma intenzivno deluju na tom planu, kao i da je primetno interesovanje francuskog predsednika Emanuela Makrona za nastavak dijaloga.

Međutim, primećuje Drecun, trenutna situacija u Pristini neide u pozitivnom pravcu.

#Milovan Drecun

#Priština

'