AKTUELNO

Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da se oko 3.000 glasova iz Srbije ne uključi u konačne rezultate izbora.

“Vrhovni sud je u zakonskom roku razmotrio i odlučio o svim žalbama koje su kandidati za poslanike podneli. Primio je sedam žalbi poslanika iz različitih stranaka. Nakon razmatranja, odluke su: žalba kandidata za poslanika DSK je odbijena, žalba kandidata za poslanika kosovske Demokratske turske stranke je odbijena, žalba kandidata za poslanika Egipatske liberalne stranke odbijena, odbijene su dve žalbe kandidata za poslanike iz Pokreta samoopredeljenja, žalba kandidata za poslanika Demokratske stranke Aškalije je odbijena, žalba kandidata za poslanika Progresivne Demokratske Stranke je odbijena kao nedozvoljena”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda Kosova.

Tom odlukom Vrhovni sud Kosova je odobrio odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke da se glasovi iz Srbije ne uključe u konačne rezultate izbora od 6. oktobra, a žalbe nezadovoljnih strana odbio.

Takođe, u toku je i ponovno brojanje glasova sa oko 1.500 biračka mesta, kako je početkom nedelje naložio Izborni panel za žalbe i predstavke.

Nakon prebrojavanja tih glasova, CIK bi trebalo da potvrdi konačne rezultate izbora, a najverovatnije će se promeniti i broj poslanika, ali i stranaka koje će biti zastupljene u Skupštini Kosova.

To znači da verovatno Samoopredeljenje i DSK neće imati potrebnu većinu za samostalno formiranje vlade, a koalicija NISMA-Alijansa novo Kosovo će preći cenus i imaće oko šest poslanika u parlamentu.

#Kosovo

'