AKTUELNO

Stranački odbori DS i SDS rešili su da zaobiđu klipove koje u proces ujedinjenja demokrata ubacuje lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, pa su započeli proces udruživanja na lokalu.

Posle opštinskih odbora ove dve stranke na Vračaru, odluku da se spoje u jednu organizaciju, kako saznaju Novosti, donele su i ispostave DS i SDS u Vrbasu, a do kraja meseca to bi trebalo da učine i one na Novom Beogradu i Paliluli.

Naši izvori tvrde da bi ovaj primer zatim mogao da sledi čitav niz opštinskih odbora DS i SDS po Srbiji, koji su nezadovoljni što ni pet meseci od odluke da se formira ujedinjeni DS praktično ništa nije urađeno po tom pitanju.

Naime, još 19. maja na zajedničkoj Skupštini DS - Ujedinjena, održanoj u "Kombank dvorani" u Beogradu, pao je dogovor između Zorana Lutovca (DS), Borisa Tadića (SDS) i Nebojše Zelenovića (Zajedno za Srbiju) da se formira zajednička organizacija.

Međutim, kako tvrde sagovornici Novosti, taj proces zakočio je pre svega Đilas, kome ne odgovara da u okviru Saveza za Srbiju bude jak DS, pa zato vrši pritisak na Lutovca da po tom pitanju ništa ne radi. Ručnu su povukli i u Zelenovićevom ZzS.

Opštinski odbori DS i SDS u Vrbasu doneli su odluku 7. novembra da se ujedine i formiraju zajedničke organe, između ostalog i Izvršni odbor i Predsedništvo. Svi organi formirani su po principu ravnopravnog učešća članova obe organizacije.

SKUPŠTINA NA DUGOM ŠTAPU

Deo članova glavnih odbora DS, SDS i ZzS pokrenuo je iinicijativu da se zakaže skupština ujedinjenja tri stranke najkasnije do 15. decembra. Rukovodstvo DS nije se zvanično izjasnilo o ovom predlogu, dok je vrh ZzS poručio da stvaranje ujedinjenog DS nije "pitanje rokova i političkog računa" već novih politika i ljudi koji će od Srbije stvoriti pristojnu zemlju".

#Dragan Đilas

#Ujedinjena demokratska stranka

#Zoran Lutovac

'