AKTUELNO

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da političari u Prištini, suprostavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog "mini Šengena", ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Rama je naglasio da, ko je protiv “mini Šengena” taj tu inicijativu ne razume i naglasio da se ne može napraviti regionalni trgovinski sporazum ako se ne uspostavi sporazum o slobodnom kretanju.

"Da li će granica između Kosova i Albanije biti ujedinjena? Istorija se ne piše tako što ćete ostati kod kuće i biti patriota u pidžamama”, ponovio je on.

Rama je već uputio oštre kritike na račun kosovskih lidera koji su govorili negativno o sastanku održanom u Ohridu u okviru inicijative „mini Šengen“.

Pojedini kosovski mediji već nekoliko dana ne prestaju sa kritikama na račun albanskog premijera Edija Rame zbog inicijative ”mini Šengen”.

Inicijativu “mini Šengen” pokrenuli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama.

“Mini Šengen” predviđa više konkretnih mera, koje će unutar postora tri zemlje regiona obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije.

#Aljbin Kurti

#Edi Rama

'