AKTUELNO

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras da su za Aljbina Kurtija non-grata normalnost, kao i da Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju.

"Velikoalbanska manifestacija koju 'Samoopredeljenje' 28. novembra organizuje u Tirani za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka", naveo je Đurić u saopštenju.

On ističe da će to biti karneval histeričnog velikoalbanskog šovinizma i da je važno da odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti.

"Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev 'trijumf volje', a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju", ukazao je Đurić.

Jasno je da takav politički koncept, navodi on, ne može biti sproveden bez guranja čitavog regiona u novi vrtlog mržnje i sukoba, i jedini način da se to spreči jeste obuzdavanje Kurtija i njegovih fašističkih planova.

"Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice i potpaljivači šovinističkih strasti, već saglasnost odgovornih i razumnih nacionalnih političkih elita o zajedničkoj prijateljskoj izgradnji ekonomski naprednog i bezbednosno stabilnog Balkana", zaključio je Djurić u saopstenju.

#Aljbin Kurti

#Kosovo

#Marko Đurić

'