AKTUELNO

Kurti i Mustafa imaju različite prioritete, jedan teži Velikoj Albaniji drugi Evropi. Njihov dogovor zahteva ozbiljne, idološke kompromise, ocenili su sagovornci za TV Pink.

Lideri Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa uveliko pregovaraju kako bi došli do dogovora oko postizanja vladajuće koalicije.

Demo Beriša predsednik Matice Albanaca Srbije podsetio je gostujući u esmiji Pravac koja se emituje na Pink 3 kanalu da je prošlo dva meseca od održavanja izbora na Kosovu.

- Svi oblici manipulacije glasova su završeni, a tu pre svega mislim na glasove koji su,pristizali na KiM. Cilj svega štao se dešavalo na Kosovu je da se u Parlament uvedu Pacoli i Limaj – istakao je Beriša.

Po njegovoj oceni Kurti i Mustafa su “doveli do savršenstva politički program buduće vlade”.

- Dogovor je čista manipulacija, jer njihove poltike su različiti. Kurti teži Velikoj,Albananiji, dok Mustafa teži više Evropi. Kurti mora totalno da zaokrene svoj,pravac političkog delovanja – kazao je Beriša.

Srđan Graovac iz Centra za Društvenu stabilnost kaže da dogovor Kurtija i Mustafe,nije ništa čudno.

- Oni i nemaju neki poseban izbor. Mnogi misle da će doći strana koverta sa imenom koja se ne odbija. Očekivalo se da će Kurti da formira vladu, a on je takođe i otporniji na pritiske od drugih – objašnajva Graovac.

On takođe naglašava integritet Kurtija je zaštićen, ali upozorava da strana vojska se i,dalje nalazi na KiM.

- Oni nisu otporni na strani pirtiasak. Strana vojska se nalazi na njihovoj teritoriji i,to ne treba zanemariti – smatra Graovac.

- Jasan plan svih je nezavisno Kosovo. Plan je da se Kosovo ujedni sa Albanijom. Oni,suštinski misle isto, ali drugačije razgovraju. Od svega zavisi hoće li se krenuti dalje i hoće li se nastaviti sa razgovorom sa Srbijom. Siguran sam da bi Isa Mustafa ušao u pregovre sa Beogradom – dodao je Graovac.

#Kosovo

'