AKTUELNO

Srbija je ekonomski jaka, uživa političko poštovanje u svetu, a danas može da usavrši postojeću i nabavi novu vojnu opremu, rekli su gosti TV Pink.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je za Pink da srpska vojska i odbrana iz godine u godinu sve više jačaju, kao i da je to važno kako bi Srbija mogla da se zaštiti od bilo kakve provokacije ili pretnje spolja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Po svojim ubeđenjima sam pacifista. Ja bih voleo da ne postoji nijedna vojska na svetu, ali nažalost to nije slučaj. Pošto to nije slučaj sa drugim armijama, pogotovo ne onim u okruženju, onda ni Srbija ne može biti prva koja će verovati drugima, naročito ne, s obzirom na neka gorka iskustzva iz prošlosti sa svojim susedima - rekao je Rajić i dodao da zahvaljujući politici koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija iz godine u godinu ima sve više ozbiljnog naoružanja i poštovanja.

Kako je on objasnio, mora se imati u vidu da ukoliko je država vojno moćna, nesumnjivo je da će uživati i političko poštovanje u region, ali i šire.

- Mi smo vojno neutralni. Vojna neutrlanost košta, a koštalo bi i članstvo u nekom savezu. Mi da smo članica NATO saveza ili recimo ODKB-a ili nekog trećeg saveza morali bismo da dajemo neka sredstva za funkcionisanje tih saveza i njihovih administracija - ukazao je Rajić i dodao da bi osim toga Srbija u tom slučaju morala da ispunjava određene ugovorne obaveze.

Prema njegovim rečima, naša politika u narednom periodu trebalo bi da bude miroljubiva kao i do sada.

Milan Lađević, glavni urednik dnevnog lista Srpski telegraf, rekao je da ga raduje to što je Srbija danas ekonomski jaka i da zbog toga može da nabavlja naoružanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovde poslednjih godina imamo jedan ekonomski rast. To ceo svet vidi i to ceo svet hvali. U skladu sa tim ekonomskim rastom postoji višak sredstava koji se ulaže ne samo u infrastrukturu i druge važne objekte već i u vojnu industriju - rekao je Lađević i dodao da nam upravo ulagannje u vojnu industriju garantuje vojnu neutralnost.

Kako je on objasnio to mnogima ne odgovara, i zato su učestali pokušaji kojima bi se Srbija destabilizovala.

- Srbija je najjača zemlja u regionu, i to mnogima ne odgovara. Njima bi odgovaralo da Srbija bude zemlja sa jedno petnaestak stranaka u vlasti, da padaju vlade, da budu nestabile i nesigurne. Danas imamo jednu stabilnu većinu sa kojom Srbija raste i napreduje - objasnio je Lađević.

On je ukazao na to da snažna Srbija najviše smeta državama u regionu, pogotovo Hrvatskoj i Albaniji.

- Ipak su pregovaračke pozicije Aleksandra Vučića i Srbije danas jače nego što su bile, i samim tim to i Albancima smeta. Predsednik Vučić želi da napravi istorijsko pomirenje, i da napravi nešto dobro kada je u pitanju Kosovo. Ja mislim da je ovo dobra politika koja treba da se nastavi - zaključio je Lađević i dodao da se nada da će predsednik Aleksandar Vučić i svi nadležni državni organi uspeti da se izbore sa svim opstrukcijama koje su, kako kaže, svakodnevne.

#Milan Lađević

#Novo jutro

#Predrag Rajić

#Srbija

#Vojska

'