AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je Priština od samog početka izbegavala da se ozbiljno posveti otkrivanju ubice Olivera Ivanovića i da sve ukazuje da se taj proces neće završti razotkrivanjem istine.

- Od početka ovog slučaja bili smo suočeni sa činjenicom da nadležni organi u našoj južnoj pokrajini ne žele da sarađuju sa našim nadležnim organima, da prikrivaju eventualne dokaze, da šalju nekakve kopije municije, i da su jednostavno izbegavali da se ozbiljno posvete zajedničkom radu da bi se utvrdila istina i odgovorni procesuirali za taj užasno težak zločin – naveo je Drecun za Pink.

Kako je dodao, imali smo jedno namensko, pravo hibridno delovanje prema Beogradu, posebno prema Aleksandru Vučiću, sa pokušajem Prištine i nekih pojedinaca iz centralne Srbije da usmere pažnju na državno rukovodstvo kao da je odgovorno za ubistvo Ivanovića, maltene kao da je Beograd naručilac.

- Ta kampanja traje neprestano, pojavljivale su se razne informacije. Nakon jačih udara u toj kampanji uvek su sledili potezi poput privođenja dvojice policajaca koji se sada nalaze na optužnici. Sve se oteglo u nedogled, a nije bilo ozbiljnijih napora Prištine da se sve razjasni – rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, iz optužnice koju su podigle prištinske institucije nejasno je ko je izvršilac, nalogodavac…

Čini mi se da imamo opravdanu sumnju da ovo može biti konačni pokušaj politizacije ubistva Ivanovića i potpuno jasno opredeljenje Prištine da ne dozvoli se ne reši slučaj. Sve ukazuje da se nalazimo u procesu koji se neće završti razotkrivanjem istine o ubistvu Ivanovića, a Priština pokušava da prebaci odgovornost na Srbe

Advokat Dragan Palibrk podseća da je pre dve godine rekao da je veliki skeptik da će se zaista naći pravi učinilac tog gnusnog krivičnog dela i da će se istibna otkriti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iza te konstatacije stojim i sada, iako optužnicu nisam pročitao i sa sadržajima dokaza nisam upoznat, jer postoje neke stvari koje mi ukazuju da sam u pravu, a koje mogu sa strane da vidim – rekao je Palibrk.

On je naveo da na to ukazuje činjenica da je optužnica podignuta u dan po isticanju godinu dana pritvora u istrazi. 

- Žurilo se da ta lica i dalje ostanu u pritvoru, a da se ispoštuje rok. Druga stvar koja me navodi na pomisao da nismo na putu da se otkrije istina je neka ranija praksa u mnogim predmetima gde je jedna matrica prisutna i dan danas da se za najteža krivična dela, posebno iz oblasti ratnih zločina optužuju i osuđuju samo Srbi – istakao je Palibrk. 

#Dragan Palibrk

#Milovan Drecun

#Oliver Ivanović

'