AKTUELNO

Belorusija je Srbiji u teškim vremenima bila pravi prijatelj, a mi to nikada nećemo zaboraviti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon razmene bilateralnih sporazuma dve zemlje predsednik Vučić je rekao da mu je velika čast što je ima priliku da ugosti Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije.

"Zahvalni smo vam danas, ali ta zahvalnost srpskog naroda ostaće zauvek", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su Srbija i Belorusija su bratske zemlje.

- Imali smo dobre i plodonosne razgovore sa predsednikom Lukašenkom. Razgovarali smo i o našoj vojnoj i tehničkoj saradnji. Mnogo toga sam mogao i da naučim o formir nju moderne vojske – rekao je Vučić i dodao kako je zadovoljan što je Lukašenko primetio napredak Srbije u odnosu na prethodne godine.

- Mislimo da će stopa rasta biti najviša u Evropi. Imamo smanjenu zaposlenost. Predsednik Lukašenko je mogao da vidi  koliko je Srbija napredovala  - rekao je Vučić.

Kako je objasnio dogovoreno je kako se ostvari robna saradnja od 500 miliona evra sa Belorusijom i da su definisani zajednički projekti.

Predsednik Vučić zahvalio se na požrtvovanosti i posvećenosti Aleksandra Lukašenka Srbiji.

- Mi pripadamo onim zemljama koje se diče svojom samostalnošću. Mi živimo u zemljama koje se ponose sobom. Belorusija uvek može da očekuje našu podršku – rekao je Vučić i dodao d ase nada da će ovakve posete biti češće.

Vučić se zahvalio na iskrenom i velikom prijateljstvu predsednika Lukašenka i dodao da svi Belorusi imaju u Srbiji iskrenog prijatelja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio na dočeku.

- Minks je spreman da pruža Beogradu neophodnu podršku na različitim međunarodnim terenima – rekao je Lukašenko.

Kako je dodao, računaju na podršku srpskih prijatelja po principijalnim pitanjima.

- Srbija je ključni trgovinsko-ekonomski partner Belorusijena Balkanu. Drago mi je da imamo iskren politički dijalog, i srećan sam da istaknem što imamo slobodnu trgovinu sa Srbijom – rekao je Lukašenko, i dodao da je Belorusija iskreni prijatelj Srbije, kao i da podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

- Rade se zajedničke proizvodnje beloruskih kamiona i traktora. Imamo sve mogućnosti da proširimo niz proizvoda koji se proizvode u Srbiji. Mi smo vam zahvalni na tome – rekao je Lukašenko.

Dodao je da su potpisani mnogobroji sporazumi koji se tiču naučne i edukativne saradnje između Srbije i Rusije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Svakako sam pozvao svog prijatelja da me poseti kada god želi. Želim da se zahvalim mom kolegi na konstruktivnom prilazu, koji je dao sve od sebe da se unapredi saradnja naših zemalja - ukazao je Lukašenko.

Kako je rekao Belorusija je na prvom mestu po pitanju bezbednosti u svetu.

- Mi ovo iskustvo možemo da podelimo sa vama, kao i iskustvo u oblasti privrede - ukazao je Lukašenko i dodao da je Srbija bogata zemlja sa junačkim narodom.

Prema njegovim rečima on u Srbiji ima tu mogućnost da Srbima i zemlji poželi sreću i napredak.

Vučić je podsetio da je Lukašenko 1999. godine ponudio veliku pomoć srpskom rukovodstvu.

- On je ponudio veliku pomoć beloruskih junaka koji su bili spremni da dolete u Srbiju - rekao je Vučić i dodao da je Lukašenko bio spreman da to uradi iako je morao da preleće preko NATO zemalja.

Vučić je iskoristio priliku i rekao da obožava beloruske čokolade i da je dobio veličanstvenu ikonu Svetog Nikole kog porica Vučić Slavi.

Vučić je rekao da su kupili određeni broj beloruskim mašina i za srpske vatrogasce i za kopove u Boru.

- Mi smo uvek spremni da nađemo način da kupimo ono što prozvode beloruske kompanije. Mi znamo koliko vi pedantno, čisto i odgovorno radite – rekao je Vučić i pozvao sve beloruske kompanije da investiraju u Srbiju.

Kako je Vučić ukazao Belorusija je Srbiji u teškim vremenima bila pravi prijatelj, te da se pravi prijatleji poznaju u takvim teškim vremenima, kao i da Srbija to nikada neće zaboraviti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Lukašenko je objasnio da pitanje ekonomske saradnje između Srbije i Evroazijske unije dato uz ultimatum Evripske unije. 

- Morate da imate normalne odnose sa vašim susedima. Naše susede ne možemo da biramo – rekao je on i objasnio da će vreme uraditi sve da rane posle raspada Jugoslavije zacele.

On je ukazao da u haotičnom svetu moramo da budemo brzi i kompaktni kako bismo preživeli sukobe velikih sila.

- Mi samo moramo da preživimo i sačuvamo svoje narode - rekao je Lukašenko.

On se osvrnuo i na to da Evropskoj uniji na dnevnom redu nije da prima nove članice, već da sačuva već postojeće.

- Vi ćete morati da sarađujete sa Evropskom unijom jer je ona osnov našeg društva, a ako se ona sruši, srušiće se i naš svet - rekao je Lukašenko i objasnio da Srbija mora brzo da radi i da korača napred.

Lukašenko je naveo da se Belorusija nalazi u geografskom centru Evrope.

- Na području Belorusije imamo skoro 12 srpskih kompanija koje grade kod nas - kazao je Lukašenko.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da je Lukašenko pre svega zaslužan za odnose Srbije i Belorusije, jer je, kako kaže, on duže na vlasti.

- Daću sve od sebe da ne razočaran naše beloruske prijatelje. Naime, imali smo rukovodstva koja često nisu znala da kažu hvala i koja su nas često postidela - rekao je Vučić.

Kako kaže, ponosan je što danas može da kaže da mu je čast da razgovara sa Lukašenkom, da je mnogo toga naučio od njega i istakao da ga ne zanima šta će drugi da govore.

- Srećan sam što živim u zemlji koja prepoznaje svoje prijatelje i koja se njima ponosi, a stidim se onih koji se stide naših prijatelja - rekao je Vučić.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko današnjim sastancima, nastavo je posetu Srbiji zvaničnim razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čija se poseta odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, koje poslednjih godina obeležava snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

#vučić

'