AKTUELNO

Belorusija je dokazala svoje prijateljstvo prema našoj zemlji još 1999. godine i od tada nikada nije učinila ništa što je protivno interesima Srbije i srpskog naroda, saglasni su sagovornici "Novog jutra".

Istu podršku, kako ocenjuju, mogli smo da očekujemo od Rusije tokom NATO bombardovanja, samo da su okolnosti bile drugačije.

Sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Belorusije i predsednikom Rusije verovatno će na zapadu biti protumačeni kao nova ofanziva Beograda prema istoku, a iz svega će proisteći brojne "analize", kaže Žarko Rakić v.d. glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Politika".

- Kako je nebrojeno puta naglasio predsednik Vučić, mi treba da idemo svojim putem i ne obaziremo se na to šta drugi pričaju. Beloruski narod, na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom, iskren je prijatelj Srbije, a Belorusija je u sličnoj poziciji kao naša zemlja: stalno pod pritiskom zapada, od nje se stalno nešto traži i očekuje, ako ne javno, onda ispod žita… Dakle, imamo mnogo razloga da sa njima budemo iskreni prijatelji – kaže Rakić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je Belorusija do skoro bila na crnoj listi zapada, ali da više nije, odnosno da zapad danas pokušava da Belorusiju privoli na svoju stranu i upotrebi je kao glavno sredstvo pritiska na Rusiju.

Inače, Vučić je juče podsetio da Belorusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije, i da je čak 1999. godine predsednik Belorusije želeo da poseti našu zemlju i da podršku narodu, iako je Alijansa upozorila da je dolazak nebezbedan. Tada, kako kaže Vasilije Papović zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Alo", Rusija nije bila u prilici da pomogne Srbiji.

- Rusija je 1999. bila na kolenima i poslušna zapadu i njegovim diktatima, pre svega jer je bila ekonomski slaba. Tada je na njenom čelu bio Boris Jeljcin, a ne Vladimir Putin i zemlja je zavisila od pomoći zapada. Milošević se nadao da će nam Rusija priteći u pomoć, pa se stoga 1999. i "upustio u avanturu". Međutim, juče smo saznali nešto što je izuzetno mali broj ljudi znao: to da je Lukašenko bio spreman da Srbiji da možda i više nego što smo mogli da prihvatimo – podseća Papović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je Lukašenko Srbiji nudio nekoliko aviona MiG, kao i svoje pilote, ali je srpsko rukovodstvo odbilo ovu vrstu pomoći.

- Možda je i u redu što smo odbili da nam dostave avione, jer ko zna koliko bi posle toga udari na našu zemlju bili jači. U svakom slučaju, činjenica je da prijatelji ostaju prijatelji i da, ono što je bilo pre 20 godina, važi i danas. To zaista treba ceniti, a sada treba baciti akcenat na ekonomsku saradnju i povećanje trgovinske razmene. Verujem da je Belorusija za nas neotkriveno tržište – kaže Papović. 

#Aleksandar Lukašenko

#Novo jutro

#Žarko rakić

'