AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej", rekao je da duguje zahvalnost Putinu za gostoprimstvo, dodao da su imali dobre razgovore, sadržajne, kao i da je zadovoljan rezultatima istih.

Vučić je još jednom izrazio zahvalnost ruskom predsedniku na gostroprimstvu, te na vremenu koje je izdvojio za jednu malu zemlju, poput Srbije, što, kaže, govori o njegovoj veličini, odnosu i poštovanju za srpski narod.

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, čijim rezultatima je, ističe, veoma zadovoljan.

Predsednik Srbije odgovorio je na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Kako je naglasio, ponosan je što je danas u Rusiji i što je imao prilike da priča sa predsednikom Rusije.

Posebno je zahvalio Putinu na njegovom ličnom doprinosu da odnosi dve zemlje budu veoma dobri, te ponovio da je Putin mnogo uradio za Srbiju u prošlosti zbog čega, kako je primetio, ljudi u Srbiji više cene Putina nego neke ranije ruske lidere.

Foto: Tanjug AP/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Da je Putin 1999. godine odlučivao u Rusiji, Srbija ne bi bila bombardovana

- Putin nas je i 2015. godine spasao žiga sramote na čelu, da smo bili proglašeni genocidnim narodom rezolucijom SB UN– rekao je Vučić, i dodao da Rusija takođe može da računa na podršku Srbije.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

- Idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće - rekao je Vučić.

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

Putin je rekao da će sledeće godine biti obleženo 75 godina pobede u Drugom svetskom ratu, kao i da je Vučić prihvatio da dođe u Moskvu 9. maja. Putin je dodao da je Rusija u stalnom kontaktu sa Srbijom. 

Kako je objasnio, trgovinska razmena ovih dveju zemalja raste iz godine i godinu.

Putin je rekao da ruska strana predlaže obnavljanje aviona srpske nacionalne avio flote, ne samo isporuku novih, već i popravku, kao i da su srpske kompanije aktivno predstavljene u ruskoj ekonomiji i istakao da kompanije ruske vojske ne isporučuju Srbiji moderno naoružanje.

Vučić je zahvalio Putinu što poštuje nezavisnost i suverenitet Srbije, kao i pravo da sami donosimo odluke.

Foto: Tanjug AP/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

- Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku - rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

- Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trogovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom - poručio je Vučić.

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

Posebno je, kaže, dobra ekonomska saradnja, kao i trgovinska razmena koja raste iz godine u godinu.

- Verujem da će i u 2020. biti veća nego ove godine. Želim da čestitam Rusiji završetak gasovoda Sila Sibira, mi se radujemo svakom vašem uspehu - rekao je Vučić.

Takođe, zahvalio je Putinu na podršci u relalizaciji mnogih projekata i dodao da ruske mašine rade na Đerdapu, a Ruske železnice da realizuju projekte u Srbiji.

Putin 2020. godine na otvoranju renoviranog Hrama Sv. Save u Beogradu

Kako je rekao, u sferi kulture, pored pisma patrjarha Irineja koje je predao, zahvlaio je na podršci za izgradnju hrama Svetog Savet u Beogradu, kao i da će centralni deo biti uskoro završen.

Vučić je dodao da će Srbija uložiti još mnogo novca i da bi pre kraja sledeće godine to moglo da bude završeno i da je pozvao Putina da tada dođe u Beograd.

- Nadam se da che sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvoriti Hram Svetog Save, koji je jedan od najvećih i najvažnijih pravoslavnih svetinja na svetu - rekao je predsednik Srbije novinarima na konferenciji.

Vojno-tehnička saradnja između Srbije i Rusije sve intezivnija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas u Sočiju, nakon razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zadovoljstvovojno-tehničkom saradnjom sa Moskvom.

- Imamo odličnu vojno-tehničku saradnju. Predsednik Putin me je posavetovao šta da kupim i ja sam ga poslušao. Sve dobro ide i zahvalan sam na tome - prokomentarisao je predsednik Vučić vojno – tehničku saradnju dveju zemalja.

Kako je rekao, Srbija će nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima. 

- Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske. Ponosan sam našom saradnjom - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug AP/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa

Putin je istakao da će Srbija preći na gas, po drugim rutama, ako bude potrebno.

Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora između Rusije i Ukrajine po pitanju tranzita ruskog gasa, izjavio je Vučić i istakao da je za to danas dobio uveravanja od ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Mi u Srbiji imamo jedna veliki probleme, a tiče se snabdevanja gasom pošto ne znamo kako će teći to sve sa Ukrajinom. Ljude u Srbiji hoću danas da umirim, dobio sam uveravanja predsednika Putina i Milera (iz Gasproma) da ćemo moći da kupimo dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa sigurnosću možemo da čekamo i izvesnošću prvi i drugi kvratal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je najvažnija vest upravo ta, da je Putin potvrdio da će Srbija dobiti gas bez obzira na uslove, i iskoristio priliku da mu se za to zahvali.

- Hvala Putinu i ruskim prijatlejima na tome - poručio je Vučić.

Kako je Vučić rekao, građani Srbije će imati dovoljno gasa zahvaljujući današnjim razgovorima sa Putinom i onim što je ruski predsednik rekao.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

- Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srskom rukovodstvu i predsedniku Srbije - poručio je Putin.

- I bez ukrajinskog tranzita mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju - dodao je Putin.

Predsednik Putin je rekao da Rusija samo povećava isporuke i da imaju istorijski maksimum isporuka u Evropu.

Rusija će podržati poziciju i stav Srbije po pitanju KiM

Vučić je izjavio da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji, po pitanju Kosova i Metohije, kao i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo šefu ruske države svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom".

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija za mirno resenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Rusija nije promenila svoju poziciju. Naša pozicija po pitanju Kosova je ista – rekao je Putin, i dodao de će podržati poziciju i stav Srbije.

Dvojica predsednika pre konferencije za novinare imali su sastanak na čijem se početku Vučić zahvalio domaćinu i tom prilikom je poručio da izuzetno ceni podršku Rusije po pitanju Kosova.

- Ja moram i da vam kažem da nisam optimista po pitanju iznalaženja kompromisa sa Prištinom - rekao je Vučić, pa dodao da naša trgovinska razmena napreduje sjajnim tempom.

- Gasovod Turski tok je velika šansa za naš narod, i pravi je zalog za budućnost Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je pozvao predsednika Putina da ponovo poseti Srbiju, a zatim mu je predao pismo patrijarha Irineja, na šta je Putin sa osmehom odgovorio da očekuje Vučića u Moskvi u maju, jasno aludirajući na vojnu paradu za Dan pobede.

Dvojica predsednika imala su ranije sastanak u četiri oka, a nakon njega i razgovore sa delegacijama na radnom ručku koji je Putin priredio u čast predsednika Srbije. 

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ovo će, inače, kako je ranije rekao predsednik Vučić, biti njegov 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Putin je početkom godine boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, a predsednik Vučić u Moskvi krajem prošle godine.

#Aleksandar Vučić

#Soči

#putin

'