AKTUELNO

Vučić je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da je "svoja na svome", odnosno da ćemo nastaviti da gradimo prijateljstvo sa Rusijom, ali i da ćemo sarađivati i sa Evropskom unijom, Kinom i svim drugim zemljama. Dodao je da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa iako to nije bilo lako, jer je bilo bezbroj pritisaka. Rusija je, kaže, to zaslužila podržavajući našu zemlju po najvažnijem pitanju - pitanju Kosova i Metohije.

Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da su odnosi dve zemlje prijateljski i bratski. On je istakao i da je potrebno da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svim drugima.

- Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo, (sa Rusijom) čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više - rekao je Vučić iz Sočija i dodao:

- Neki Evropljani pitaju zašto idem kod Putina. Jer vi čekate u redu, nekada čekate i tri sata na sastanak a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem - rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ne treba samo oni da imaju korist a mi da propadnemo. Zato smo otvorili vrata i Srbija neće da vodi samodovoljnu politiku već ćemo da sarađujemo sa svima i da vodimo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda - rekao je on.

Dodao je i da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa iako to nije bilo lako, jer je bilo bezbroj pritisaka. Vučić je dodao da Rusija podržava Srbiju u najvažnijim stvarima, oko Kosova i Metohije i da dve zemlje dobro sarađuju u vojnim, ekonomskim, privrednim temama.

Upitan da prokomentariše navodne zahteve Zapada da Rusija po zahtevu Srbije pusti Kosovo u UN, Vučić je rekao da je "to vreme prošlo" i da danas takva opasnost ne postoji. Dodaje da su Rusi uvek govorili da će da prate Srbiju u onome što bude želela oko KiM.

- Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu, to je logično - istakao je on.

Vučić je ocenio i da je Putin uspeo da podigne Rusiju "zato im toliko smeta", koja i dalje nije ekonomski, ali je politički činitelj zahvaljujući Putinovoj snazi i da je on zaslužan za snažno mesto Rusije u svetu, naveo je Vučić.

Vučić je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a da vojnu neutralnost možete imati samo ako ste vojno snažni.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Kako ćete da snažite armiju, ukoliko se ne naoružavate i ne opremate, a onda i jedni i drugi i treći prate svaki vaš potez, gde ste uzeli puske i avione... - napomenuo je Vučić.

On je objasnio i da su danas lošiji uslovi za prodaju oruzja i da se svi zato bore za svoje mesto i da zato nisu slučajni napadi na namensku industriju, jer je, kako kaže, vazno unistiti konkruitenciju pa makar i malu srpsku.

Podsetio je koliko je Srbija napredovala kada je u pitanju opremanje Vojske.

Mi ćemo za mesec dva imati 14 migova-29, lovaca sa posebnim radarskim sistemom, stize devet helikoptera H-145 što za vosjku, sto za policiju, stize i stiglo je četiri MI 35, što su leteće tvrđave, stigla su tri MI-17 , naručili smo super pume...

On je dodao da neće ni da govori o raketama, Nori, oklopnim vozililima, Lazaru, dodajući da smo sistem za protivazdusnu odbranu već platili.

Komentarišući izveštaj Pentagona, kaže da se sve dešava u sklopu razlicitih pritisaka i da ima krugova koji smatraju da "Vučić nije poslušan".

- To govori o dobroj politici Srbije, da je Srbija snaznija, a to je moj posao - ukazao je Vučić ističući da ste smetnja mnogima kada ste snažniji, kao i da to mnogima u okruženju ne odgovara.

Vučić je rekao i da je Soči grad koji se neverovatno izmenio i izgradio od kada je prvi put bio u njemu 2013. godine, a da je posebno zadovoljan što tome doprinose i srpski građevinari.

- Svi zatvraju svoja tržišta, a mi smo srećni sto su za nas otvorili svoja - kazao je Vučić.

On je istakao i da su ih sankcije naterale da misle o svojoj proizvodnji i da ne zavise od preživljavanja", zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Soči

'