AKTUELNO

Donošenjem zakona o imovinskom statusu verskih zajednica vlast u Podgorici namerava da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve, navode sagovornici Pinka i ocenjuju da se radi o kontinuitetu "rasrbljavanja" Crne Gore.

Istoričar Aleksandar Raković ukazuje da druge verske zajednice imaju sklopljene ugovore sa Crnom Gorom, pa ih se taj zakon praktično ne tiče, odnosno one nisu ugrožene kada je reč o otimanju imovine. 

- Otimanje imovine će se odnositi isključivo na Srpsku pravoslavnu crkvu. Režim u,Podgorici ima nameru da prepiše imovinu SPC sebi i to na način da on ne bude,javan već tako da Srpska pravoslavna crkva u nekom momemtu samo dobije,obaveštenja da je imovina prepisana i da je postala državno vlasništvo – rekao je,Raković.

Kako je dodao, to znači da će režim u Podgorici po svom nahođenju tu imovinu moći da daje na služenje kome god želi čak možda i kao bioskop. 

- To će dovesti do velike krize u Crnoj Gori. Situacija je pred eskalacijom,,sledi skup u Nilšiću 21. decembra, pa diskusija u Skupštini 24. decembra. Mislim,da se glasanje i neće održati već da će srpksa opozicija prekinuti tu sednicu –,dodao je Raković.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ocenjuje da se radi o kontinuitetu,"rasrbljavanja“ Crne Gore i da je to ono što boli. 

- Boli taj odnos prema svemu što je srpsko, od jezika, pa zatim sa ljudima koji,su u institucijama sistema, proterivanjima, pa sada i SPC – naveo je Miletić.

Kakoje istakao, čini se da Podgorici sve ono što je njihova tradicija, što je deoistorijske i kulturološke patine Crne Gore "bode oči" i žele to da izbrišu gumicom.

- Ovde se ne radi o imovini kao takvoj, već o želji da se otme nekome da bi sedalo nepostojećoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – zaključio je Miletić. 

#Aleksandar Raković

#Dejan Miletić

'