AKTUELNO

Doneli smo važne odluke za naše zemlje, biće koristi za sve, poruka je koju je sa samita lidera Zapadnog Balkana iz Tirane, poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da važno da se saradnja intezifikuje. Vučić se zahvalio Rami na gostoprimstvu i rekao da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da značajnom sumom novca pomogne Albaniju.

"Srbija će biti među četiri najveća donatora za pomoć postradalima u zemljotresu. Naše jedinice za vanredne situacije će blisko sarađivati, jedinice će biti na raspolaganju zemlji u kojoj se dogodi neka elementarna nepogoda. Razgovarali smo kako da unapređujemo tregovinsku razmenu. Mislim da je to od značaja za ceo region. Planiramo da olakšamo carinjenje, ubrzamo prolaz kamiona", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to će značiti svakoj od zemalja i popraviti standard građana.

"Istovremeno, dogovorilo smo da pokušamo da formiramo što jedinstvenije tržište rada, ubedbiljivo veće privlačenje investitora spolja. Radnici iz druge zemlje će moći samo da se registruju i da rade. Naša trgovina mora da se razvija bez problema. Postoje predlozi da se brojni propisi približe jedni drugima, kao bi se tržište približilo", naveo je Vučić.

View this post on Instagram

"Hvala na izuzetnom gostoprimstvu premijeru @ediramaal. Ono što je važno za nas je da se naša saradnja intenzifikuje, kao i naši napori i dogovori. Razgovarali smo o saradnji naših službi za vanredne situacije, istovremeno razgovarali smo o unapređenju trgovinske razmene, prometu kapitala i usluga. Čini mi se da smo važne odluke doneli. To je od velikog značaja za ceo region. Nastavićemo da gradimo našu saradnju. Dogovorili smo nešto što je veoma važno, da pokušamo da formiramo što jedinstvenije tržište rada, što je značajno za privlačenje stranih investitora. Gledaćemo da mnoge propise približimo jedini drugima jer je tržište od 12 miliona mnogo privlačnije u odnosu na naše male zemlje. Verujem da ćemo imati još dobrih vesti za naše građane." - Predsednik Vučić nakon susreta lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija u Tirani.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik je rekao da bez ove inicijative ne možemo da opstanemo, istakao je da smo toliko mali i nevažni da ukoliko se ne budemo ukrupnjavali, nećemo, kako kaže, opstati.

"To ne vide ljudi samo koji ne žele. Niko od nas ne može da opstane. Toliko smo mali, toliko smo ne važni, ako se ne budemo ukrupnjavali ne možemo da opastanemo", naveo je Vučić.

Kako je dodao, atmosfera sukoba neće zadržati mlade. 

"Radimo najbolju stvar za naše zemlje. Samo hoćemo da živimo i radimo jedni pored drugih. Šta je od svega ovoga loše za bilo koga? Srećan sam što su stranci sa nama ovde, ali ne mogu da im se ulizujem. Mnogo je važnije šta će da kažu naši ljudi", rekao je Vučić.

Kako je dodao, ovo je najbolji poziv investitorima.

"Kako mislite da ih privučemo tako što ćemo da se bijemo? Uvodimo nove carine? Za tri godine pogledajte rast ove tri ili četiri ili pet zemalja bidećete prave rezultate. Mi se nalazimo na evropskom putu, hvala im na podršci i na svemu što čine, ali mi treba da zavisimo od toga da se prvo Bogu pomolimo, pa tražimo od EU da nam otvori tri umesto jednog polja. Ne pada mi na pamet da se ponižavam, i da ponižavam svoj narod. Ne zavisi sve od nas. Možemo biti najbolji na svetu ništa nam to neće vredeti. Naš cilj je EU, ali ne zavisi sve od nas. Videćemo koliko će nas želeti", dodao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama, na početku obraćanja medijima, nakon sastanka rekao je da je ovo inicijativa koja nikoga ne isključuje, ali i da nije nametnuta ni od koga,i nikome.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

„Konstantno odbijanje kosovskih organa da prisustvuju za ovim stolom, nije nešto što moguda razumem. To je važno i za njih. Mi smo ovde kako bi smo izgradili mostizmeđu prošlosti i budućnosti. Verujem da ćemo udruženim snagama ubrzati proces pristupanja EU“, rekao je Rama.

Rama je naveo da je ova inicijativa inkluzivna i da nikoga ne isključuje. 

"Ovom inicijativom govorimo o otvaranju svih granica. Nema nikakvih uslovljavanja, ničega što isključuje bilo koga. Šta Kosovo time dobija što nije ovde? Kada je reč o izjavama, one su rezultati unutrašnje politike, koju ja smatram slepom ulicom za Kosovo. Kosovu nije potrebna izolacija, nema potrebe za tim da nesrećnima čine one kojih su ih bezuslovno podržavali u najmračnijim danima", dodao je Rama.

On je rekao da je ovo njihovo političko samoubistvo.

"Ovde se ne radi o sticanju moći. Ovo je za ljude, obične ljude, privrednike. Mi smo mnogo mali ako smo razdvojeni, ako želimo više ulaganja u strateškim sektorima, moramo investitorima ponuditi otvoreno tržište. Srbija beleži najveći stopu stranih ulaganja, ali je to i za njih nedovoljno. Lako će nam biti da premeštamo radnu snagu. Ova inicijativa jeste inicijativa za budućnost, gradimo most između prošlosti i budućnosti", istakao je Rama.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, zahvalio se na mogućnosti da se razgovara o inicijativi "mini šengen" i tome šta ona može doneti svim zemljama.

"Svako ko u ovoj inicijativi prepoznaje nešto dobro, može da se pridruži nekom segmentu ili celini. Crna Gora je veoma posvećna regionalnoj saradnji", rekao je Đukanović.

Kako kaže, regionalne inicijative su odlična prilika za saradnju i razvoj regiona u celini.

"Regionalne inicijative su odlična prilika da razvijamo svoje kapacitete u okviru onih inicijativa kojima želimo da prisustvujemo", rekao je Đukanović, i dodao da je Crna Gora spremna da bude domaćin sledećeg sastanka, kao i da su za dijalog i za to da svako u njemu pronađe svoj interes.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako kaže, sve inicijative su smislenija kada znamo da vode ka ostvarenju standarda koji krče brži put ka članstvu u savremene evropske integracije.

Zoran Zaev kaže da je i dalje pod utiskom stravičnog zemljotresa.

"Apelujem na građane i lider da pružaju pomoć jer je to jedan od važnih segmenata regionalne saradnje", naveo je Zaev.

Proširićemo veze, a to će osetiti i građani i prevoznici, rekao je on i dodao da ovakva inicijative donosi benefite za sve.

Rama je rekao da su se zajedno sa evropskom komisijom i svetskom bankom dogovorili da se izradi nacrt i na sledećem sastanku očekuju mapu o razvoju koji se očekuje iz ove inicijative, odgovarajući na pitanje kada će građani regiona imati opipljive dokaze svega dogovorenog.

"Imaćemo tabelu naših dostignuća na svakih šest meseci. Takođe, mogli bi da napravimo presek stanja toga što se uradilo. Svaka zemlja koja je uključena u proces imaće korist od toga. Svaka zemlja će imati dobit od toga", rekao je Rama.

Kako je rekao inicijativa ima za cilj da poveća kredibilnost, ali i otvorene granice za sve koji dolaze iz trećih zemalja.

Đukanović je rekao da ne prepoznaje da se participacijom u ovoj inicijativi supstituiše ideja o ulasku EU.

"Mi želimo da budemo deo EU, na tom planu dugo i vredno radimo, sedam godina već pregovaramo. Nismo spremni da menjamo strateški kurs", rekao je Đukanović i dodao da cilj ostaje Crna Gora kao članica EU. Podržavamo sve regionalne inicijative koje nas približavaju EU.

Sastanak je održan u nešto proširenijem sastavu neko što je planirano, njemu su prisustvovali i predstavnici evropske i svetske banke za obnovu i razvoj, predstavnici američkog Stejt departmenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je jutros boravak u Albaniji, gde učestvuje na sastanku lidera Zapadnog Balkana o "malom Šengenu", a pred nastavak razgovora o uklanjanju barijera za slobodu robe, usluga, kapitala i ljudi, zajedno je s premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevom obišao je Drač koji je nastradao u zemljotresu.

#Aleksandar Vučić

#Edi Rama

#Milo Đukanović

#Tirana

#Zoran Zaev

'