AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta prisustovao je prvom obeležavanju etničkog čišćenja i egzodusa srpskog naroda sa područja Zapadne Slavonije tokom jeseni i zime 1991. godine.

Skup je u organizaciji Zavičajnog udruženja Slavonaca održan je 21. decembra u Beogradu.

- Masovno etničko čišćenje Srba za područja Zapadne Slavonije započelo 28. oktobra 1991. godine naredbom kriznog štaba Slavonske Požege da se u roku 48 sati iseli srpsko stanovništvo iz 26 sela u zapadnom delu Požeške kotline. Oni koji to nisu učinili bili su likvidirani na najbrutalnije načine - rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, odmah po njihovom proterivanju započelo se sistematsko pljačkanje, paljenje i miniranje srpskih kuća. Za sprovodeno etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline nije niko kažnjen iako je to učinjeno po pisanoj naredbi jednog državnog organa što je prvi i jedini primer u Evropi poslije Drugog svetskog rata.

- U zločinačkim akcijama hrvatskih paravojnih i policijskih snaga "Otkos", "Orkan" i "Papuk-91" od kraja oktobra 1991. godine do početka 1992. godine, sa oko 80 posto područja zapadne Slavonije, proterano više od 70.000 i ubijeno više 2.000 Srba - istakao je on.

Kako je Linta ukazao, ubistva Srba koji su ostali u okupiranom dijelu zapadne Slavonije nastavljena su tokom 1992. godine. U navedenom periodu u Zapadnoj Slavoniji je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela, u kojima su Srbi bili u apsolutnoj ili relativnoj većini i uništeno je preko 5.000 kuća privrednih zgrada, javnih i verskih objekata i gotovo čitava infrastruktura.

- U tom razdoblju, otvorena su i dva zloglasna logora, u Marinom Selu i Pakračkoj Poljani, u kojima su su Srbi mučeni na najsvirepije načine a zatim zverski likvidirani. Ono što je važno naglasiti da naredbodavci i počinioci prvog etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svetskog rata nisu odgovarali ni pred Haškim tribunalom ni pred domaćim sudovima - zaključio je Linta.

#Miodrag Linta

#Savez Srba iz regiona

'