AKTUELNO

Istoričar Predrag Marković govoreći o krizi u Prištini ocenio je da je lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti počeo sa demagoški oštrim izjavama i sada se već polako povlači.

-On je u početku pokušao da odbije Srpsku listu, ali pošto je vrlo inteligentan političar, on mora da uradi jednu stvar koja može da razočara jedan deo njegovih glasača, mora dramatično da ublaži svoju antisrpsku retoriku - kaže Marković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

-Drugo, Rama ga je doveo u neprijatnu situaciju, jer se pokazao kao konstruktivan partner međunarodnim pregovorima oko malog Šengena – rekao je Marković za Pinki podsetio da je Tirana bila bolji pregovarač od Prištine.

-Pred sam rat mi smo postigli odlične dogovore sa Tiranom i onda je Amerika upalila ustanak UČK i sve je palo u vodu – istakao je Marković.

Kako naglašava, uvek je bolje pregovarati sa tolerantnijom Tiranom, pa onda ovi ekstremisti u Prištini moraju da ublažavaju svoje nerealne stavove.

Novinar „Politike“ Bojan Bilbija osvrnuvši se na to što su poslanici Samoopredeljenja sedeli u poslaničkim klupama sa zastavom Albanije, istakao je da je Kurti odpočetka sa zastavama marširao i demonstrirao i podsetio je da je on primaostrane diplomate sa tom zastavom.

Foto: TV Pink Printscreen

-To je bez presedana – ocenio je Bilbija, dodajući da tamo ne postoje praveinstitucije i da su to zaista privremene institucije.

-Problem je u tome što oni nikako ni te privremene institucije da formiraju, sve jenekako ad hoc – dodaje on.

Kako kaže, tu je i stara priča koja se stalno provlači je da dve strane treba dapostignu neko rešenje.

-Govori se o Beogradu i Prištini. Sa kojom mi to stranom treba tačno da pregovaramo kada su oni tamo toliko neozbiljni. Tamo se ne zna uopšte ni ko je vlast – ocenio je Bilbija.

#Jutarnji program

#Kosovo

'