AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je danas osudio protivustavno i protivzakonito hapšenje 17 poslanika Demokratskog fronta od, kako navodi, "antisrpskog režima Mila Đukanovića".

Linta tvrdi da su poslanici opozicionog Demokratskog fronta suprotno svim demokratskim načelima i pravilima lišeni slobode samo iz razloga da bi poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore izglasali u, kako navodi, "gluvo doba" noći anticivilizacijski zakon o slobodi veroispovesti ili "tačnije rečeno zakon o otimanju imovine Srpske pravoslavne crkve".

Linta smatra da je apsolutno neprihvatljiv progon političkih neistomišljenika odnosno brutalno hapšenje i ponižavanje poslanika koji su izabrani na izborima da predstavljaju građane.

"U pitanju je jedan u nizu dokaza da se u Crnoj Gori grubo i sistematski krše temeljne evropske vrednosti odnosno sloboda, jednakost, demokratija, ljudska prava i vladavina prava", naveo je Linta u saopštenju dostavljenom medijima.Linta je predlozio Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da pozove na razgovor ambasadora Crne Gore i da mu uloži oštar protest zbog hapšenja i ponižavanja poslanika Demokratskog fronta od kojih su, kako navodi, većina Srbi.

Smatra da je poseban skandal to što su poslanici Demokratskog fronta uhapšeni bez prethodnog skidanja imuniteta jer je u pitanju ustavna i zakonska kategorija.

Predlaže MSP-u da uputi pismo Ujedinjenim nacijama, Evropskom Savetu, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, OSCE-u, Savetu Evrope i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama i najuticajnijim državama sveta zbog, kako navodi, usvojenog sramnog i diskriminatorskog zakona o slobodi veroispovesti kojim se ozakonjuje otimačina crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

"Usvojeni zakon je u suprotnosti ne samo sa Ustavom Crne Gore, već i sa međunarodnim konvencijama koje štite nepovredivost prava vlasništva. Tragična je činjenica da režim Mila Đukanovića punih 13 godina otvoreno i bezobzirno diskriminiše srpski narod u Crnoj Gori s krajnjim ciljem njegove asimilacije i svođenja na malobrojnu nacionalnu manjinu", naveo je Linta.

#Crna Gora

#Miodrag Linta

'