AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozivao je danas vlast u Crnoj Gori da pokrene suštinski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom i opozicijom o donošenju novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Nedavno usvojeni zakon o slobodi vjeroispovjesti je duboko diskriminatorski i krši osnovna demokratska načela koja su temelj savremenih država", ocenio je Linta u izjavi za javnost.

Naglašava da je tragična činjenica da je vlast odlučila da jedan od najvažnijih zakona za jednu državu donese bez dijaloga i dogovora sa svim crkvama i verskim zajednicima a posebno sa većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Postavlja se pitanje da li vlast, usvajanjem ovakvog antievropskog zakona, poslala poruku da ima nerazumnu potrebu da drži građane u stalnoj napetosti, da širi nepovjerenje i da produbljuje podele u Crnoj Gori, što može da ima nesagledive posledice po mir i stabilnost", smatra Linta.

On kaže da je krajnje vrijeme da vlast pokaže ozbiljnost i odgovornost i da kroz suštinski i sveobuhvatni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opozicijom i svim drugim važnim društvenim činiocima donese novi zakon o slobodi vjeroispovjesti, u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, koji će garantovati neprovredivost imovine Mitropolije Crnogorko-Primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Linta daje bezrezervnu podršku građanima Crne Gore koji danima mirno i dostojanstveno protestvuju protiv anticivlizacijskog zakona o slobodi vjeroispovjesti."Širom Crne Gore desetine hiljada građana se iz dana u dan u sve većem broju okupljaju ispred hramova Srpske pravoslavne crkve i idu u protesne šetnje izražavajaći svoje opravdano nezadovoljstvo protiv sramne odluke Vlade i Skupštine Crne Gore da otima imovinu SPC", naveo je on.

Ističe da građani mirno i dostojanstveno šetaju ulicama mnogih crnogorskih gradova i mesta sa željom da pokažu privrženost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da pošalju poruku da će braniti svoje svetinje od crnogorske vlasti.

"Veoma je važno da građani tokom okupljanja i protesnih šetnji ne nasedaju na provokacije od strane ubačenih pojedinaca i grupa čiji je zadatak da za račun svojih nalogodavaca izazivaju incidente i prave haos", kazao je Linta.

#Crna Gora

#Dijalog

#Srbi

'