AKTUELNO

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini da je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

-Veoma je važno da smo postigli konsenzus da se u Briselu što pre nastavi proces dijaloga na tehničkom i visokom nivou, da se u Briselu precizno definišu svi koraci o uspostavljanju ZSO i da se na terenu odbace politička, ustavna i zakonodavna limitiranja kada su u pitanju prava srpske zajednice i njihovi interesi - naveo je Simić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Simić se sa Mogerinijevom susreo na sastanku kojem su prisustvovali kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

-Bila je ovo idealna prilika da ispred visoke predstavnice EU tražim od albanskih političkih predstavnika da preuzmu odgovornost u sprovodjenju originalnog sporazuma o uspostavljanju ZSO i da jasno poručim da je neprihvaljivo da Ustavni sud Kosova odredjuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu - istakao je Simić.

#Federika Mogerini

#Kosovo

#Slavko Simić

#ZSO

'