AKTUELNO

Svečanost povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u Istanbulu.

Vučić je na otvaranju zajedno sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

Na svečanosti, Erdogan sedi između Putina sa desne strane i Vučića sa leve, dok Borisov sedi do Vučića.

Foto: Tanjug AP/Printscreen

Na svečanosti prvi su se od visokih zvanica prisutnima obratili domaćin Erdogan i njegov ruski kolega Putin rekavši da će uspešno realizovan projekat gasovoda doneti koristi i razvoj svim zemljama kroz koje ovaj uspešan projekat prolazi.

Foto: Tanjug/Printscreen

Gasovod "Turski tok" od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je Vučića iz Istanbula pred početak svečanosti.

Predsednik Vučić je istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

Deonicom gasovoda "Turski tok", koja se danas otvara, gas će ići od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog Mora. Svečanom otvaranju, prema ranijim najavama domaćina, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, prisustvovati veliki broj zvaničnika.

Foto: Tanjug AP/Printscreen

Rusija inače gradi Turski tok sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

#Vladimir Putin

'