AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je dao ovlašćenje advokatskoj kancelariji Tome File da tuže Mariniku Tepić zbog njenih navoda da su srpski privrednici plaćali za povlačenje priznanja Kosova, pa čak i novcem od isporuke oružja.

Dačić je u emisiji "Prav ugao" na RTV rekao i da "niko nije tako uvredio Srbiju i naneo joj štetu kao ona glupostima koje je iznosila".

Istakao da tu nema nikakve "privatne politike", već da je Srbija, nakon glasanja u Unesku, gde je tesnom većinom sprečen ulazak tzv. Kosova u tu međunarodnu instituciju, počela da vodi sistemsku politiku i uspostavlja strateška prijateljstva i odnose s drugim zemljama.

"Kakva kupovina... Mislite da je Gana ili neka druga zemlja, takva da će sada da na osnovu kupovine donese odluku o povlačenju priznanja", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to su strateške odluke, a onda država potpiše sporazum o strateškom partnerstvu s nekom zemljom, stipendira studente, ukida vize, učestvuje u finansiranju razvojnih projekata...

Na pitanje da li će tužiti Tepićevu, odgovorio je potvrdno.

"Naravno da ću je tužiti. Kancelarija Tome File je rekla da će podneti, ne znam da li su već. Ja sam njima potpisao ovlašćenje da je tuže", rekao je Dačić i dodao da je zbog takvih izjava veoma otežana pozicija Srbije i ljudi koji razgovaraju s pojedinim zemaljama.

Upitan koja će još zemlja povući priznanje KiM, Dačić je rekao da o tome ne može da govori, ali da će biti novih povlačenja.

#Ivica Dačić

#Tepić

#Tužba

'