AKTUELNO

Pokret Samoopredelenje (PS) je zvanično, pismeno obavestilo predsednika Kosova Hašima Tačija da je lider PS Aljbin Kurti mandatar za sastav nove Vlade Kosova proizašle iz prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra prošle godine.

Kako je preneo portal Koha.net, pismo je danas predato u kabinetu predsednika Kosova.

Sporazum izmedju PS i Demokratskog saveza Kosova (DSK) o koaliciji još uvek nije postignut, ;i pored "maratonskih razgovora i susreta", a u ;razgovorima, kojih nije bilo više od deset dana, sporno je ostalo mesto predsednika Skupštine Kosova, na kojoj je bez dogovora izabran poslanik PS Glauk Konjufca.

Obe strane tražile su da se postigne dogovor o raspodeli funkcija, iako ne odstupaju od svojih stavova.

DSK je zahtevao funkciju predsednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredeljenju.

Samoopredelenje je, na taj zahtev, ;odgovorilo da ne dolazi u obzir da se smeni Konjufca da bi se izašlo u susret zahtevu DSK.

DSK je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva - po pet za svaku partiju i dva za manjine.

Prema predlogu DSK, do izbora predsednika Kosova PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

Prethodno je Samooprdeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica, dok DSK ne prihvata povećanje broja ministarstava.

#Aljbin Kurti

#Kosovo

#Premijer

#mandatar

'