AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što se njegov veoma intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom nastavio i početkom 2020. godine. On je takođe rekao da mu je učešće na svečanom otvaranju gasovoda "Turski tok" u Istanbulu dalo priliku da sa ruskim predsednikom razgovara o različitim globalnim kretanjima, koja imaju uticaj na svetsku ekonomiju i energetsku bezbednost, ali da je uveren da će srpska privreda i domaćinstva imati sigurno snabdevanje gasom.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je rekao da je posebno počastvovan što će i ove godine da učestvuje na velikoj proslavi 75-godišnjice Dana pobede 9. maja u Moskvi i ponovo podseti na zajedničku privrženost bratskih naroda Srbije i Rusije slavnoj slobodarskoj tradiciji. Osim toga, već za tri dana predsednici obeju zemalja će zajedno učestvovati na Petom svetskom forumu o Holokaustu u Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Izraelu.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će i sa novim ruskim premijerom Mišustinom imati plodotvornu saradnju, zasnovanu na razumevanju i poverenju, kakvu je imao sa dosadašnjim premijerom Medvedevom.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ambasador Bocan-Harčenko je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika. Tom posetom se nastavlja intenzivan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je karakterisao godinu za nama. Dvojica sagovornika su se saglasili da je takav dijalog na visokom nivou izraz obostrane želje za svestrani napredak bilateralne saradnje.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su konstatovali da se realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro sprovodi i u isto vreme razgovarali o konkretnim predlozima za bližu saradnju u kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i na nivou građanskog društva.

Osim o bilateralnim odnosima, dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, između ostalog na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini.

#Aleksandar Bocan-Harčenko

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#Srbija

'