AKTUELNO

Poznavaoci političkih prilika ocenjuju za Kosovo Onlajn da postoji mogućnost da ukoliko lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ne formira vladu, drugi mandat dobije neko iz DSK, a da Samoopredeljenje ponovo ode u opoziciju.

Profesor Ustavnog prava i politički analitičar Mazlum Baraljiju podseća da Kurti ima manje od 15 dana da sastavi Vladu, nakon što ga je juče predsednik Kosova Hašim Tači zvanično dekretovao za mandatara, a na predlog Samoopredeljenja.

“Ukoliko nova vlada ne dobije podršku u Skupštini Kosova, predsednik je dužan da imenuje novog mandatara koji treba u roku od 10 dana da sastavi Vladu, a ukoliko i to bude bezuspešno predsednik je dužan da raspiše nove izbore”, objašnjava Baraljiju i napominje da Ustav Kosova ne precizira tačno kome bi mogao da bude dodeljen drugi mandat za sastav Vlade.

“Međutim, ima jedna odluka Ustavnog suda iz 2014. koja daje mogućnost da se drugačije tumači Ustav. Prema toj odluci, predsednik ima pravo da daje mandat nekom drugom, nakon bezuspešnog prvog roka od 15 dana. To znači da neko može da protumači tu odluku da se mandat daje drugoj partiji, ali to zavisi od diskrecije predsednika”, kaže Baraljiju.

A politički analitičar Nedzmedin Spahiju smatra da će Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postići sporazum za sastav Vlade u poslednjem trenutku, u okviru kog će DSK iznuditi najbolju ponudu od svog koalicionog partnera.

Međutim, Spahiju ne isključuje mogućnost da Kurtiju propadne mandat za sastav Vlade, nakon čega bi se stvorile mogućnosti za formiranje neke nove koalicije koja bi Samoopredeljenje ostavila u opoziicju.

“Mandat će onda dobiti iz DSK i to Isa Mustafa, neće sigurno biti Vjosa Osmani. To bi bila šansa za Hašima Tačija da zadrži mesto predsednika Kosova”, smatra Spahiju.

#Kosovo

#Vlada

'