AKTUELNO

Mislim da iz Haga kupuju vreme kako bi smirili malo strasti u regionu, kazao je Čović za Pink.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu. Kako je sam potvrdio, odazvaće se pozivu. 

Na dodatno pitanje da li je pozvan u Hag u svojstvu osumnjičenog ili svedoka, Šeholi je rekao da će sve biti razjašnjeno u Hagu.

Nebojša Čović bivši šef koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju za Novo jutroTV Pink kaže da se zločini ne dešavaju samo sa oružjem, ali kako takođe naglašava, nije optimisitčan što se tiče haških suđenja.

- Vi zločine možete da činite, ne samo oružjem, već i preko medija, portala, možete i da crtate mete. Ceo Hag nekako mi ne uliva neko poverenje, nemam velika očekivanja i milism da je to kupovina vremena da bi se u regionu malo smirile strasti – rekao je Čović naglasivši da ne očekuje da će se doći do pravde, jer kako naglašava, veliki zločini su se dogodili na teritoriji Kosova.

- Do sada bi bilo procesuirano sve ono što je urađeno oko trgovine ljudskimorganima. Ne znam više ni koliko je masovnih grobnica otkriveno. Ništa se tunije dogodilo, osim što se kupuje vreme – smatra Čović.

Kako naglašava stav Srbije je da je Kosovo deo Srbije, a u Hagu se uglavnom po pitanju osumnjičenih i svedoka često dešavala zamena teza kada su u pitanju dražvaljani Srbije.

- On ide da brani vrednost republike Kosova, a kod naših ljudi iz vojske i policije, iz regularne dražve, vodila se zamena teza. Ne može neko da zaokupi deo države i da kaže da brani taj deo – dodao je.

Inače, Šeholi je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa. Bio je i savetnik gradonačelnika Gračanice za vreme dok je ovu funkciju obavljao Branimir Stojanović, ali i savetnik za medije u ovoj opštini kada je gradonačelnik bio Vladeta Kostić.

#Nebojša Čović

'