AKTUELNO

Ambasada SAD u Prištini upozorila je da će Vašington preispitati bilateralnu saradnju i podršku Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) ukoliko vlast u Prištini promeni mandat BSK "bez ustavnog amandmana".

- Izražavamo zabrinutost zbog najavljene namere kosovskih vlasti. Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama -navela je ambasada u saopštenju.

Dodaje se da Amerika podržava "postepenu, transparentnu transformaciju BSK u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima".

Transformacija treba da se obavi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju, stoji u saopštenju.

Ambasada je izrazila spremnost SAD da se uključi u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama "kako bi postigli naše zajedničke ciljeve za transformaciju BSK na način koji bi poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilnosti regiona i podržao Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama".

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je juče u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova navodeći da nova misija tih snaga obuhvata i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ali da se njihovo ime neće menjati.

#Kosovo

#SAD

#Vojska

'