AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Evropsku uniju da pošalje jasnu poruku crnogorskom predsedniku da prestane s diskriminaciojm srpskog naroda, a režim u Podgorici da započne dijalog sa SPC o izmeni spornog zakona o slobodi veroispovesti.

Linta je u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima reagovao na sinoćni incident u Podgorici, ocenivši da brutalno prebijanje mladića predstavlja još jedan napad na Srbe u Crnoj Gori koji je motivisan isključivo mržnjom, uz podsećanje da crnogorski režim godinama stvara napetost, produbljuje podele i širi nepoverenje među građanima s ciljem opstanka na vlasti po svaku cenu.

- Zbog toga Milo Đukanović i njegovi saradnici i njima bliski mediji godinama ponavljaju besmislene laži i izmišljotine o ugroženosti države Crne Gore od strane Srbije i besramno plaše građane tobožnjim velikosrpskim hegemoniznom i velikosrpskim aspiracijama - navodi Linta.

On napominje da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore, ali i da ima ustavnu, nacionalnu i svaki drugu obavezu da štiti političkim, pravnim, diplomatskim i svim drugim mirnim sredstvima ljudska prava svog naroda.

Linta apeluje na Evropsku uniju da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku režimu Mila Đukanovića da prestane sa sistematskom diskriminacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, da odustane od otimanja svetinja i druge imovine Srpske pravoslavne crkve, da kazni organizatore i počinioce brutalnih napada na Srbe i da prestane sa širenjem mržnje i netrpeljivosti prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Krajnje je vreme da režim Mila Đukanovića počne da se ponaša razumno i odgovorno i da započne dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o izmeni anticivilizacijskih i neustavnih odredbi u Zakonu o slobodi vjeroispovjesti ili njegovom povlačenju i donošenju novog zakona, navodi Linta.

Kaže i da režim u Podgorici treba da prihvati suštinski dijalog o rešavanju srpskog pitanja u Crnoj Gori.

- Samo istorijski dogovor sprskog i crnogorskog naroda uz puno poštovanje prava nacionalnih manjina može dovesti da Crna Gora postane istinski moderna i demokratska država u kojoj će se u praski poštovati ljudska prava, vladavina prava i tradicionalne vrijednosti - zaključuje Linta.

#Miodrag Linta

'