AKTUELNO

"Telekom Srbija" je na kampanju koja se vodi protiv njih odgovorila ponudom da besplatno emituje kanal N1 sve dok traju pregovori. Epilog je bio taj da je Junajted medija ovu ponudu odbio i prekinuo pregovore.

Sada je sve potpuno jasno, priča je potpuno ogoljena i suština svega je novac, kaže generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk. Podseća na, kako kaže, fer i korektnu ponudu televiziji N1 da, dok se ne dođe do celovitog rešenja, ovaj kanal bude emitovan besplatno na svim platformama “Telekoma Srbija”, odnosno u više od 800.000 domaćinstava. 

- Tražili smo da ga emitujemo besplatno, ako je, kao što kažu, toliko ugrožen javni interes potezima koji su se dogodili 17. januara, i to po nalogu vlasnika televizije N1. Javnost je čula šta je odgovor: prekid pregovora sa njihove strane – kaže Ćulibrk za Pink. 

Podseća da su u decembru mesecu sa vlasnicima N1 otpočeli razgovori sa ciljem da se dogovor dođe. 

- Korisnicima je važno da imaju kontinuitet servisa i kanala koje su imali pre isteka ugovora, ali smo došli u situaciju da su počele opstrukcije tih razgovora i sada je potpuno jasno da nisu ni želeli da do dogovora dođe – kaže Ćulibrk. Razgovori su se, kaže, vodili uglavnom u pisanoj formi, putem mejla, a u startu je “Telekom” dobio predlog ugovora u kojem Junajted medija nije želela da promeni ni jedno slovo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na kraju smo pristali i na 50 odsto veću cenu, ali ne i kategorije koje nisu u skladu sa zakonom. Tražili smo dogovor baš oko tih kategorija, da bi se sve završilo tako što 17. janura počinju pretnje pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da se do ponoći moraju ugasiti kanali – kaže Ćulibrk. 

Podseća da je reč o 17 kanala, a da je N1 bio samo “kišobran za strategiju”.

- Korisnici su zvali raspitujući se za sportske kanale čiji sadržaj im više nije bio dostupan, jer ih to zanima. Za N1 gotovo niko nije ni pitao! Potom je krenuo spin, koji bih nazvao pokvarenom javnom ponudom ili kukavičjim jajetom. Dakle, oni su želeli da animiraju i međunarodnu organizaciju, OEBS i Evropsku komisiju kako bi izvršili pritisak na našeg većinskog akcionara, a kako bi on izvršio pritisak na menadžment “Telekoma Srbija” kako bismo prihvatili nešto što nije po zakonu i za šta nemamo nikakav ekonomski interes – kaže Ćulibrk.

S druge strane, dodaje, njihov ekonomski interes je kristalno jasan: desetine miliona evra prihoda za tri godine, ali bez pružanja ključnog sadržaja. 

- Suština je bila da uzmu novac od “Telekoma Srbija” kroz 40 evro centi samo za N1 kanal, a da u stvari očuvaju svoju tržišnu poziciju i da Sport klub kanale, Nova S i Nova sport zadrže za svoju korisničku bazu. Ova strategija koju vode vlasnici N1 datira još od pre početka 2000-ih, a to je strategija potpune dominacije kroz distribuciju medijskog sadržaja – kaže Ćulibrk. 

#Novo jutro

#Predrag Ćulibrk

#Telekom Srbija

'