AKTUELNO

Handke brani svoju istinu, a ona je na strani Srbije. Mnogima to smeta, kažu sagovornici za TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je Sretenjskim ordenjem odlikovao zaslužnepojedinace i institucije u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije i dr. 

Ordenom Kararđorđeve zvezde prvog stepena između ostalih odlikovan je i Nobelovac Peter Handke, a ova vest uzburkala je strasti u regionu, ali i svetu.

Stavovi srpskih intelektualaca o političkim stavovima i književnom kvalitetu PeteraHandkea oštro su podeljeni: od toga da je u pitanju “moralna nula” do pohvalaza njegov književni opus i principijelne stavove.

Reditelj Ljubiša Ristić za Novo juro TV Pink kaže da su takve stvari očekivane, ali inaglašava da je Handke veliki prijatelj Srba i Srbije.

- Jedna stvar je što je veliki pisac koji je dobio nagradu za književnost, ali ovajučerašnja je nagrada zbog njegovih stavova i pogled na svet. Ti velikani u uborbi za slobodu gledaju samo svoju slobodu i ono što oni smatraju ispravnim –smatra Ristić.

- On je borac za istinu. Njihova istina se ljulja, jer duga i treća sila postaju bitnina ovoj planeti. Handke je branio svoju istinu zbog sebe i duha, pa je ispalo da smo se mi uklopili u njegovu odbranu istine. On je veliki pisac i stvaralackoji je stao na stranu istine – kazao je Šubajić.

Risitić kaže da stvaralaštvo, bilo kakavo, u svetu više nema ne težini jer, ocenjuje, sadavrednosti određuju politički stavovi.

- Pogledajte beogradska pozorišta, oni nikada neće da igraju Handkea. Oni njega ne razumeju – smatra Ristić.

#Peter Handke

'