AKTUELNO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u parlamentu da su javne finansije potpuno stabilne, navodeći da je učešće javnog duga u BDP-u oko 48 odsto.

Mali je kazao da Srbija već drugu godinu ima rast BDP-a više od četiri odsto, da se već četiri godine beleži suficit u budžetu, dok se javni dug i stopa nezaposlenosti smanjuju.

"Imamo program Srbija 2020-2025 koji podrazumeva investicije od 14 miliajrdi evra u infrastrukturu, mlade, zdravstvo, obrazovanje, što će promeniti našu zemlju, a stope rasta biće veće da deci ostavimo stabilnu i zdravu budućnost'', rekao je Mali.

On je podsetio da je učešće javnog duga u BDP-u pre samo šest- sedam godina bilo 77, 78 odsto, a još veći problem bio je taj što je učešće javnog duga neprekidno raslo.

Mali je ocenio da je to bila posledica neodgovorne politike prethodne vlasti koja se bez razloga zaduživala, uzimala skupe kredite, a ekonomija je propadala.

,,Imali su negativne stope rasta, deficit u budžetu, sve ono što je uništavalo životni standard građana Srbije i umanjivalo perspektivu naše zemlje, a njima se prelivalo u džepove. Znate i sami koliko je firma Dragana Đilasa prihodovala samo tokom njegovog mandata dok je bio gradonačelnik, reč je o cifra od oko 619 mliiona evra'', rekao je Mali.

Kako je naveo, taj novac je išao u Đilasove džepove, dok su grad Beograd i Republika imali rekordne deficite i ''rupe u budžetu''.

Prema njegovim rečima, sada, kao posledica finansijske konsolidacije kreditni rejting Srbije raste iz meseca u mesec i iz godine u godinu.

''Pre samo nekoliko dana imali smo dva važna događaja u javnim finansijama koja će ostati upisana. Emtiovali smo dvadesetogodišnju obveznicu u evrima s prinosom od samo tri odsto, a pre dva dana, prvi put u istoriji našeg finansijskog tržišta, emitovana je dvanaestogodišnja dinarska obveznica, a dobili smo kamatnu stopu od samo 3,4 odsto'', istakao je Mali.

Ministar je podvukao da to govori o stabilnosti finansija i upravljanju javnim dugom, ali i pogubnom ekonomskoj politici ovih koji, kako je rekao, hoće da se vrate na vlast.

#Izbori2020

#Siniša Mali

'