AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu podržali su danas inicijativu da se u što kraćem roku usvoji zakon o pravima civilnih žrtava i nestalim licima.

Linta je danas na sednici Odbora izjavio da je na prostoru bivše SFRJ opšti zastoj u procesu traženja nestalih Srba, a kao glavni razglo naveo je nepostojanje političke volje u delu međunarodne zajednice i kod vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini.

U izjavi koju je dostavio medijima Linta kaže da je jasno da Komisija za nestala lica u Hrvatskoj i Institut za nestala lica u BiH ništa ne rade na traženju nestalih Srba već se isključivo bave traženjem nestalih Hrvata i Bošnjaka.

"Srpske žrtve se prećutkuju, umanjuju i marginalizuju a hrvatske, bošnjačke i albanske žrtve se preuveličavaju, veličaju i njima se odaju počasti", naveo je Linta.

Inače, tema današnje sednice Odbora bila je "Rešavanje pitanja nestalih lica - preduslov pomirenja u regionu", a učesnici su usvojili zaključke koje će poslati relevantnim državnim institucijama.

#Miodrag Linta

'