AKTUELNO

Sustret je bio planiran za 17. mart, ali je pomeren za danas. Teme razgovora biće bilateralni odnosi, regionalna pitanja, evropska politika i ekonomija, kao i migrantska politika.

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se danas popodne u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu premijera.

Njihov, inače 10. sastanak, ranije je planiran za petak, 17. mart, ali je pomeren za danas pošto je u međuvremenu odložen susret nemačke kancelarke sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

- To je velika čast za malu zemlju kao što je Srbija što nemačka kancelarka Angela Merkel nije otkazala susret, već insistira na njemu - rekao je juče premijer Vučić.

Kancelarka je trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je zbog snežne oluje ta poseta pomerena na petak.

- Mislio sam da će odložiti naš susret, koji je trebalo da bude u petak, jer sam ja premijer jedne zemlje koja ne može da se meri sa Nemačkom, ali kancelarka Merkel i Kristof Hojzen su rekli da me isčekuju danas poslepodne - preneo je Vučić.

Iz nemačke vlade u međuvremenu je saopšteno da će teme razgovora srpskog premijera i kancelarke biti bilateralni odnosi, regionalna pitanja, evropska politika i ekonomija, kao i migrantska politika. Reč je o najaktuelnijim pitanjima, posebno s gledišta regiona zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, ali i pitanjima koja su ovih dana na glavnoj agendi i Berlina i najviših evropskih institucija u Briselu.

Na agendi su zvanični razgovori sa Merkelovom, zajednička izjava za novinare i večera.

- To je ogromna čast za Sbriju. Ne radi se samo o našim ličnim odnosima - naglasio je Vučić. Merkelova je, kaže, najveći evropski lider u EU, u koju je verovao i kada je bila na vetrometini. Istovremeno je dodao da ne može da kaže da je Nemačka na našoj strani, jer je priznala nezavisnost Kosova, što je njihova politika, ali se promenio stav prema Srbiji, zato što naša zemlja poštuje datu reč.

- Merkelova je pravična žena i, ako neko nešto uradi i trudi se, ona to ume da vidi i nagradi tu zemlju. Mislim da je ona i zaslužna što smo otvorili poslednja dva poglavlja bez obzira na otvoreni animozitet iz Hrvatske. Takođe, da nije intervenisala kada su nam uveli sankcije ko zna kako bi se završilo. Uvek je bila korektna - istakao je Vučić.

Dodao je da je značajno kada Nemačka govori drugačije o Srbiji, jer tada i drugi u EU menjaju stav. Najavio je da će sa njom razgovarati o važnim regionalnim temama, ekonomskom razvoju, kao i o investitorima.

- Kada je Merkelova u Nemačkoj rekla da je Srbija dobro mesto za ulaganje i da investori treba da ulažu mi smo od tada uvećali broj zaposlenih za 10.000 - rekao je on.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Nemačka

#Poseta

#Srbija

'