AKTUELNO

Gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednost u Beogradu počeće sutra polaganjem kamena temeljca kod takozvane Lakat krivine u Zemunu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Planirano je, kako je ranije najavljeno, da se u Beogradu u blizini Lakat krivine kod Galenike izgradi ukupno 1.000 stanova.

Inače, u okviru Projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti već je započeta gradnja stanova u šest gradova u okviru 1 A faze od ukupno 1.530 stanova.

U Nišu 190 stanova, u Vranju 186 stanova, u Kraljevu 200, u Kragujevcu 216, u Novom Sadu 548 i u Sremskoj Mitrovici 190 stanova.

Pored toga, započeta je izgradnja još 438 stanova u Novom Sadu u okviru I B faze.

Foto: TV Pink Printscreen

Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biće gotovi u Vranju krajem marta, a pored pomenutih 186 stanova, u tom gradu treba da bude izgrađeno još 298 odnosno ukupno 484 stana.

Ukupno je u okviru I B faze u pripremi izgradnja oko 6.500 stanova u Beogradu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

U okviru tog projekta (I A i I B faza) planirano je da bude izgrađeno ukupno oko 8.000 stanova.

Cena stanova iznosi maksimalno 500 evra po kvadratnom metru.

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti iniciran je krajem 2017. kad je održana konstitutivna sednica vladine Komisije za pripremu predloga programa izradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanove za pripadnike snaga bezbednosti, na osnovu kojeg se projekat realizuje, usvojen je u maju 2018. u Narodnoj skupštini.

Pored rešavanja stambenog pitanja velikog broja pripadnika snaga bezbednosti, očekivani efekat programa je i dalji rast građevinarstva i rast BDP-a, kao i angažovanje domaće građevinske operative i korišćenje domaćeg građevinskog materijala.

Pored premijerke Brnabić, kako je najavljeno iz vlade, polaganju kamena temeljca za gradnju stanova u Beogradu prisustvovaće i ministar policije Nebojša Stefanović, ministarka građevinarstva, Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Đorđević, direktor BIA Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

#Beograd

#Gradilište

'